Η Κίνα αναλαμβάνει ένα νέο στρατιωτικό ρόλο στην Αφρική, επιδιώκοντας να τονώσει την εικόνα της σαν μια μεγάλη δύναμη που προάγει την ειρήνη και την ασφάλεια παγκοσμίως. Η Ευρώπη θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για συνεργασία αλλά να πετάξει εκτός το Πεκίνο εάν τροφοδοτεί συγκρούσεις ή παραβιάσεις κανόνων.
Το “Στην Αφρική: η Παγκόσμια στροφή ασφάλειας της Κίνας” υποστηρίζει ότι μετά από
δεκαετίες που κρυβόταν πίσω από την ρητορική της μη παρέμβασης, η Κίνα έχει προχωρήσει σε μια παραδειγματική στροφή στον τρόπο σκέψης της. Αυτό παρακινήθηκε από δύο κίνητρα: την επιθυμία να οικοδομήσει την φήμη της ως ένας καλός παγκόσμιος πολίτης. Και την επιθυμία να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην ήπειρο- τόσο οι επενδύσεις όσο και οι ζωες των άνω των 1 εκατ. Κινέζων υπηκόων που εδράζουν εκεί.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει στείλει μάχιμες δυνάμεις σε ειρηνευτικές αποστολές σε επικίνδυνα περιβάλλοντα όπως το Νότιο Σουδάν και το Μάλι για πρώτη φορά. Έχει ξεκινήσει τις εργασίας για την πρώτη υπερποντια ναυτική βάση της και επίσπευσε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας τον αγώνα κατά της Boko Haram και της Al Shabaab.
ορισμένοι είναι κυνικοί για τα κίνητρά της. Η διατήρηση της ειρήνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις ξένες δυνάμεις, να προστατεύσει τις κινεζικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, ή να κερδίσει εμπειρία για τον στρατό. Η προσέγγιση “καμία δέσμευση” του Πεκίνου σε σχέση με τις πωλήσεις όπλων και την στρατιωτική βοήθεια, μπορεί να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ήπειρο. Στο μεταξύ, υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά την απόδοση των Κινεζικών ειρηνευτικών δυνάμεων -ορισμένοι κάνουν ελάχιστα για να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλό και σπανίως αφήνουν την βάση τους.
Παρά τις ανησυχίες αυτές, η ενασχόληση της Κίνας με την ασφάλεια στην Αφρική είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Οι χώρες της όλο και περισσότερο θεωρούν τις ειρηνευτικές αποστολές ως ένα τρόπο για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της τρομοκρατίας και της μαζικής μετανάστευσης στην ήπειρο, και η Κίνα θα μπορούσε να είναι βασικός εταίρος σε αυτό.
Η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί πιο στενά με την Κίνα στην αφρικανική ασφάλεια, συντονίζοντας την υποστήριξη σε σώματα όπως η Αφρικανική Ένωση, και οικοδομώντας συναίνεση σε βασικές αρχές της στρατιωτικής συνεργασίας -όπως η πολιτική εποπτεία,ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διαφάνεια στις μεταφορές όπλων. Δεν θα πρέπει να διστάσει να αμφισβητήσει το Πεκίνο στα διεθνή φόρουμ όταν οι κινεζικές ενέργειες στην ήπειρο προωθούν την σύγκρουση, τον ανταγωνισμό για τους πόρους ή τη διαφθορά.
Οι συγγραφείς Mathieu Duchatel, Richard Gowan και Manuel Lafont Rapnouil, δήλωσαν:
“Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για την οικονομική παρουσία της Κίνας στην Αφρική, αλλά τώρα έχει επίσης και μια παρουσία ασφάλειας. Η νέα της ναυτική βάση στο Τζιμπουτί συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύει μια παραδειγματική στροφή. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο ρόλος της Κίνας θα είναι περιορισμένος σε μια στενή έννοια των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας, προστατεύοντας τους πολίτες της και τα assets της στο εξωτερικό, και πόσο μακριά θα προχωρήσει πέρα από αυτό για να τονώσει την εικόνα της ως μια μεγάλη δύναμη που συμβάλει στην παγκόσμια ασφάλεια.
Αυτό συνιστά μια νέα πρόκληση για την Δύση ή μια ευκαιρία για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας; Η Ευρώπη όλο και περισσότερο βλέπει τις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών ως ένα μέσο για να αντιμετωπίσει τις δίδυμες απειλές της τρομοκρατίας και τις μαζικές μεταναστευτικές ροές. Περισσότερα μέλη της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου- αναπτύσσουν στρατό σε ή μαζί με τις αποστολές του ΟΗΕ στην περιοχή. Οι αυξημένοι αριθμοί των Κινέζων και Ευρωπαίων στρατιωτών που αναπτύσσονται στην Αφρική, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για στενότερη μέρα με την ημέρα συνεργασία, μεταξύ των δύο.
Υπήρξε μια εξέλιξη στην έννοια της μη παρέμβασης της Κίνας, αλλά αυτό παραμένει δύσκολο θέμα για το Πεκίνο. Έχει παραδοσιακές επιφυλάξεις σχετικά με την χρήση δύναμης -τόσο για ιδεολογικούς λόγους όσο και για αποτροπή ρίσκου. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων της για την προστασία αμάχων, δεν θέτει σε κίνδυνο την αρχή της μη επέμβασης σε εσωτερικά ζητήματα, εφόσον παραμένει εντός του πλαισίου της διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ”.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/publications/summary/into_africa_chinas_global_security_shift