θα περιόριζε τις αυξήσεις που προκύπτουν με βάση τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΔΕΣΦΑ για την αναμόρφωση των τελών δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ να εισηγηθεί στη ΡΑΕ αυξήσεις της τάξης του 69%, που μεταφράζεται σε τελική αύξηση για τους καταναλωτές περί το 23%-25%. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης έχει χαρακτηρίσει δημοσίως σε συνέντευξη Τύπου στο παρελθόν «προκλητικές» τις αυξήσεις αυτού του ύψους και δεν έκρυψε τις προσπάθειες μεταξύ των τριών πλευρών (υπουργείου, ΔΕΣΦΑ και Socar) για μια συμβιβαστική λύση με αυξήσεις που θα περιορίζουν τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Η πρόταση της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ προς τη ΡΑΕ για τιμολόγιο διέλευσης κατά 69% κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 20 Μαΐου.
Η ΡΑΕ αναμένεται να κινηθεί στη «γραμμή» που έχει δώσει το υπουργείο για απόρριψη του τιμολογίου και έγκριση νέου Κανονισμού που θα προβλέπει χαμηλότερη απόδοση κεφαλαίων από το 11% ετησίως που αναγνωρίζει ο υφιστάμενος και πάνω στην οποία στήριξε το 2013 η Socar την προσφορά της για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Αζέρων, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του τιμήματος, ενώ παράλληλα έχουν αποθαρρύνει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων επενδυτών για εξαγορά ποσοστού τουλάχιστον 17% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, όρος που έχει τεθεί ως προϋπόθεση από την Ε.Ε. για την έγκριση της εξαγοράς. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς στις 31 Αυγούστου λήγει η εγγυητική επιστολή που έχουν καταθέσει οι Αζέροι. Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας (Αύγουστος 2013) η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ δείχνει να βρίσκεται στο κομβικότερο σημείο της, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν για διαφορετικούς λόγους περισσότερο το «ναυάγιο» παρά την ολοκλήρωση, αλλά παράλληλα να μη θέλουν να το χρεωθούν.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης δεν υπήρξε ποτέ υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και αυτό δεν το έχει αποκρύψει, πολύ περισσότερο δε που η ολοκλήρωσή της θα τον υποχρεώσει να πάρει αποφάσεις με άμεσο πολιτικό κόστος. Δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση ωστόσο να εμφανισθεί ως υπεύθυνος του «ναυαγίου» γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίες δηλώσεις του όπως «η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρωθεί μόλις η Socar βρει αγοραστή για το 17%», που μεταφέρουν ουσιαστικά την ευθύνη στην αζερική πλευρά και στην Ε.Ε. Από την άλλη, οι Αζέροι που από την αρχή μπήκαν στο project του ΔΕΣΦΑ κυρίως για πολιτικούς λόγους, έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές πιέσεις από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι αναγκασμένοι να περικόπτουν δαπάνες. Είναι δύσκολο ωστόσο να υπαναχωρήσουν στη συμφωνία γι’ αυτό και κινούνται προσεκτικά για να μη χρεωθούν το πιθανό και επιθυμητό ταυτόχρονα «ναυάγιο». Προσφάτως η Socar προχώρησε στο κλείσιμο διαφόρων γραφείων της ανά τον κόσμο, όχι όμως της Αθήνας, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι δεν θα είναι αυτή που θα πάρει πάνω της το ενδεχόμενο «ναυάγιο». Δεν θα κλείσουμε τα γραφεία μας στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η αγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, ανέφερε η Socar, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αζερικού Τύπου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής και αζερικής πλευράς συνεχίζονται, ενώ όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Νατίγκ Αλίγιεφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΝS, σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται η Socar με την ιταλική Snam για την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ. Ο ίδιος παρέπεμψε και στις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2016. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για το 17% του ΔΕΣΦΑ, εκτός από την ιταλική Snam είχαν εκφράσει επισήμως στο ΤΑΙΠΕΔ η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas. Οι δύο εταιρείες αποχώρησαν αφού ολοκλήρωσαν το due diligence του ΔΕΣΦΑ.
Έντυπη