σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό που έχει συμβεί στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών είναι ότι κατακλύσθηκε από πλεόνασμα προσφοράς η παγκόσμια αγορά εξαιτίας, αφενός, της αυξημένης παραγωγής στις ΗΠΑ και, αφετέρου, από τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα.
Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της μεγαλύτερης πετρελαϊκής της χώρας, της Aramco, το πλεόνασμα προσφοράς τείνει τώρα να εξαφανισθεί από την παγκόσμια αγορά.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Σαουδική Αραβίας, ο κ. Αλ Φαλίχ τόνισε πως «διαπιστώνουμε ότι η αγορά επιστρέφει σε κατάσταση ισορροπίας καθώς η προσφορά και η ζήτηση είναι σχεδόν ισόποσες». Πρόκειται για θέση που έχουν επαναλάβει επίσημα χείλη της Σαουδικής Αραβίας και την οποία, όμως, δεν συμμερίζεται η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ παραθέτει στη μηνιαία έκθεσή του το αθροιστικό έλλειμμα ύψους 99,6 δισ. δολαρίων που κατέγραψαν το περασμένο έτος συνολικά οι χώρες-μέλη του όταν μόλις ένα χρόνο νωρίτερα εμφάνιζαν αθροιστικό πλεόνασμα ύψους 238,1 δισ. δολαρίων.
Το διεθνές καρτέλ πετρελαίου αποφεύγει τις προβλέψεις για το τρέχον έτος και το ύψος των εσόδων του. Εχει, ωστόσο, προηγηθεί προσφάτως έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για την Ενέργεια, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από το πετρέλαιο θα μειωθούν φέτος κατά 15%, προτού ανακάμψουν το 2017.
Σύμφωνα με το διεθνές καρτέλ, τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών-μελών του επιδείνωσε ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν πολλές από αυτές στη μείωση των εσόδων τους καταφεύγοντας, για παράδειγμα, στα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα. Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση πολλές από αυτές είχαν καταφύγει σε αυξήσεις δαπανών για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα αλλά και για έργα υποδομής. Επρόκειτο για την τακτική που είχαν υιοθετήσει από το 2011 και μετά τις κινητοποιήσεις στον αραβικό κόσμο και την ανατροπή των ηγεσιών σε Λιβύη και Αίγυπτο.
Το ισχυρότερο πλήγμα έχει δεχθεί η Βενεζουέλα, που ήδη παρουσιάζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα καταγράφει δημοσιονομικό έλλειμμα 20% του ΑΕΠ της. Μόλις και μετά βίας απέφυγε μια άτακτη χρεοκοπία τον Φεβρουάριο, οπότε αναγκάστηκε να αντλήσει από τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της για να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια για την πληρωμή ομολόγων της.
Σε εξίσου δεινή θέση βρίσκεται η Νιγηρία, που από τα τέλη του 2014 έχει δαπανήσει περίπου το 20% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, ενώ η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει σοβαρότατα δημοσιονομικά προβλήματα και έχει καταφύγει σε πρόγραμμα λιτότητας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα του βασιλείου ανέρχεται σε 98 δισ. δολάρια, που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του ΑΕΠ του, και το Ριάντ σχεδιάζει περικοπές δαπανών κατά 14% μέσα στο 2016. Η προηγούμενη φορά που το καρτέλ του πετρελαίου παρουσίασε έλλειμμα ήταν το 1998, όταν εκδηλώθηκε η κρίση των ασιατικών οικονομιών. Την ίδια εποχή, άλλωστε, ο έντονος ανταγωνισμός της Τεχεράνης με το Ριάντ που προσπαθούσαν να διασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό μερίδιο αγοράς είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» περίπου στα 10 δολάρια το βαρέλι. Σημειωτέον ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν χθες το βράδυ κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι στα οποία είχαν ανακάμψει νωρίτερα.
Έντυπη