Οδικό χάρτη για την καλύτερη απορρόφηση των μεταναστών που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά και για να γίνει και πάλι πλήρες μέρος του συστήματος του «Δουβλίνου» η Ελλάδα, παρουσίασε την Τετάρτη ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο οδικός χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει τη
βελτίωση των ανοικτών εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου και στη δωρεάν νομική βοήθεια, αλλά και την ίδρυση Αρχής Προσφυγών και δομών για τους ευάλωτους αιτούντες, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Τον Σεπτέμβριο, η Κομισιόν θα προβεί σε απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε από τις ελληνικές αρχές και θα ανανεώσει τις συστάσεις που είχε απευθύνει προς την Ελλάδα τον Φεβρουάριο, αλλά από την άλλη, όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, η Επιτροπή και τα κράτη – μέλη θα στηρίξουν την Ελλάδα στην εφαρμογή όλων αυτών των συστάσεων.
Εξάλλου, σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ο Επίτροπος ανακοίνωσε πως στην Ελλάδα, οι Επιτροπές Προσφυγών θα συσταθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, έτσι ώστε να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας του Εθελοντικού Ανθρωπιστικού Προγράμματος Εισδοχής.
«Η πρότασή μας για μια σταδιακή, βήμα προς βήμα, προσέγγιση για την Ελλάδα, ώστε να γίνει και πάλι ένα πλήρες μέρος του συστήματος του “Δουβλίνου”, είναι κομμάτι αυτού του πακέτου, και του γενικού μας στόχου να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου» διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο μετά την πρώτη σύσταση της Ε.Ε. τον Φεβρουάριο, αλλά «δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο επιθυμητό σημείο» συμπλήρωσε.
Γενικότερα, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, ο Επίτροπος διαπίστωσε πως «υπάρχει κοινή βούληση και κατανόηση από όλους τους εταίρους ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να λειτουργήσει. Σε ορισμένους τομείς, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά. Και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Ειδικά δε, για την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια αξιολόγησης του χάρτη πορείας που απομένουν, ώστε η άρση της υποχρέωσης για τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις των Τούρκων πολιτών να καταστεί εφικτή σύντομα».
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος, εξέφρασε τη δυσφορία του για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην εφαρμογή των αποφάσεων για επανεγκατάσταση υπηκόων τρίτων χωρών στην Ε.Ε.: Παρότι τον τελευταίο μήνα, 780 επιπλέον άτομα έχουν μετεγκατασταθεί και ο αριθμός έχει διπλασιασθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σαφώς δεν προσεγγίζει τον προτεινόμενο από την Επιτροπή στόχο για μετεγκατάσταση 6.000 ατόμων μηνιαίως. Άλλο τόσο, από τους 22.504 πρόσφυγες που είχε συμφωνηθεί να επανεγκατασταθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του σχεδίου του Ιουλίου (κυρίως από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο), μόνον 7.272 άνθρωποι έχουν εξασφαλίσει την επανεγκατάσταση αυτή.
«Τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους. Δεν έχουμε πια χρόνο για ευχολόγια, δεν αρκούν. Αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να ενεργούμε με υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο» είπε ο κ. Αβραμόπουλος».