Ταυτόχρονο και σαρωτικό το χτύπημα θα δεχθεί ο δεύτερος “πυλώνας” της ασφάλισης της χώρας στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Όλα τα πεδία της ευρύτερης επικουρικής ασφάλισης και της πρόνοιας θα δεχθούν επίθεση από την κυβέρνηση βάσει όσων προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου με στόχο την εξοικονόμηση 640 εκατ. ευρώ σε μόλις έξι μήνες.
εφάπαξ, δηλαδή όλες εκείνες οι αποδοχές που συμπληρώνουν το τακτικό εισόδημα των συνταξιούχων, θα πληγούν βάναυσα με μειώσεις που θα φτάνουν ακόμα και το 35%-40%. Αυτό είναι το τίμημα το οποίο καλούνται να “πληρώσουν” οι συνταξιούχοι προκειμένου να μην περικοπούν –για φέτος τουλάχιστον- οι κύριες συντάξεις τους.
Πιο αναλυτικά:
1. Η αρχή γίνεται με το ΕΚΑΣ καθώς με βάση την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση και την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπ. Εργασίας προκύπτει ότι, με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, χάνουν το συγκεκριμένο προνοιακό επίδομα 90.000 χαμηλοσυνταξιούχοι από την 1η Ιουνίου του 2016. Η απώλεια του ΕΚΑΣ θα τους στοιχίσει έως και το 15% των αποδοχών τους. Οι μη δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά μόνο το ΕΚΑΣ του Ιουνίου, ενώ δεν θα συμβεί το ίδιο για το ΕΚΑΣ που έλαβαν το πρώτο πεντάμηνο του 2016. Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα είναι φέτος μόνο όσοι έχουν αποδοχές από συντάξεις έως 664 ευρώ/μήνα και συνολικό οικογενειακό εισόδημα 916 ευρώ/μήνα (ή 11.000 ευρώ/έτος). Στόχος είναι η εξοικονόμηση 168 εκατ. ευρώ φέτος. Η επόμενη περικοπή δικαιούχων του ΕΚΑΣ θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και όχι από την 1η Μαΐου του 2017, όπως αρχικά προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Έτσι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ χάνουν αποδοχές ενός τετραμήνου (αν και θα έπρεπε να τις επιστρέψουν έπειτα σε 12-30 μήνες, με βάση προηγούμενη τροπολογία που πλέον δεν ισχύει).
2. Η συνέχεια θα αφορά την περικοπή των 290.000 μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου. Το ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) έχει αποφασίσει ότι το μέρισμα (περίπου 140 ευρώ/μήνα κατά μέσο όρο) θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο. Η πρώτη τριμηνιαία δόση θα καταβληθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα και, σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο, θα περιλαμβάνει μεσοσταθμικές μειώσεις 32,5%. Έτσι, αντί να λάβει ένας συνταξιούχος του Δημοσίου 420 ευρώ, θα λάβει 283 ευρώ. Στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ φέτος. Εξάλλου, με τροπολογία που πέρασε την περασμένη εβδομάδα, η αναπροσαρμογή του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης για τον υπολογισμό του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ορίζεται πλέον με απόφαση του Προέδρου του ΔΣ του Ταμείου και όχι με απόφαση του ΔΣ, ενώ δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του υπ. Εργασίας.
3. Το τρίτο “χτύπημα” που θα φέρει ο ερχόμενος Ιούλιος θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις του επόμενου μήνα (οι οποίες, όπως κάθε μήνα, θα καταβληθούν έναντι). Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως προστατεύονται μόνο οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) που δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Έτσι, απειλούνται άμεσα οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 170 ευρώ (σ.σ. η επικουρική σύνταξη αποτελεί το 15% της κύριας). Κύκλοι του υπ. Εργασίας αναφέρουν πως περίπου 260.000 συνταξιούχοι (10% του συνόλου) θα θιγούν από τις επερχόμενες περικοπές. Στόχος η εξοικονόμηση 174 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο “αυτόματος μηχανικός εξισορρόπησης”, ο οποίος έχει θεσπιστεί για τα επικουρικά ταμεία βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, αφήνει περιθώριο για νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις αν το έλλειμμά τους ξεπεράσει το 0,5% παρά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και την αύξηση κατά 1% των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης που θα ισχύσει ταυτόχρονα από την 1η Ιουλίου (θα επιβληθεί στη μισθοδοσία του Ιουνίου που θα καταβληθεί τέλος του μήνα, αρχές Ιουλίου).
4. Το επόμενο πεδίο περικοπών δεν θα είναι άλλο από εκείνο των εφάπαξ. Άμεσα “θύματα” θα είναι οι πάνω από 60.000 συνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και έκτοτε δεν έχουν λάβει ούτε σεντ. Με το νέο ασφαλιστικό περιγράφονται μειώσεις 15%, οι οποίες δεν μπορούν να “κρυφτούν” από το γεγονός ότι η κυβέρνηση -βάσει πρόσφατων δηλώσεων του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσου Πετρόπουλου- θα δώσει 1 δισ. ευρώ για την καταβολή τους, αλλά και από το ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση (3-4 μηνών) λόγω της ανάγκης επαναϋπολογισμού τους με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο. Παράλληλα, με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, οι περικοπές αυτές θα αφορούν και τα εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων, μιας και η συγκεκριμένη παροχή θα προκύπτει από το γινόμενο του 60% των αποδοχών επί των οποίων έγιναν κρατήσεις επί τον δεκαδικό αριθμό των ετών ασφάλισης. Στόχος για φέτος είναι η εξοικονόμηση κοντά 100 εκατ. ευρώ.