Τις τελευταίες δεκαετίες η μεταφορά των παραγωγικών μονάδων από τις πλούσιες δυτικές οικονομίες στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες έχει πιέσει τους μισθούς των “μπλε κολάρων” στη Δύση και έχει βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Φυσικά, έχει ενισχύσει και
τα κέρδη των μετόχων, λόγω της μείωσης του εργατικού κόστους. Το 2016 είναι η πρώτη χρονιά έπειτα από πολλές δεκαετίες που μια εταιρεία της Δύσης μεταφέρει μέρος της παραγωγής από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η Adidas αποφάσισε τη μεταφορά της παραγωγής 2 εκατ. υποδημάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Οι νέες μονάδες είναι πιλοτικές και είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, όπου οι ρομποτομηχανές υποκαθιστούν το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού. Η κίνηση αυτή, αν γενικευτεί τα επόμενα χρόνια, πράγμα που είναι και το πιο πιθανό, θα αλλάξει την εικόνα του κόσμου όπως τη γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Θα δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις, λόγω ανεργίας και χαμηλών απολαβών των λιγότερο εξειδικευμένων εργαζομένων, αλλά και κέρδη για τους μετόχους των εταιρειών. Σε πρώτη φάση θα αυξήσει τη ζήτηση για μηχανές αυτόματης παραγωγής και ανάλογα λογισμικά. Υπό αυτή την έννοια, οι εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάπτυξη και την παραγωγή μηχανών ρομποτικής θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένη ζήτηση.
Εταιρείες ρομποτικής
Cognex Corporation (NASDAQ: CGNX) Κεφαλαιοποίηση 3.660 εκατ. δολ. — Μερισματική απόδοση 0,69%
Rockwell Automation (NYSE: ROK) Κεφαλαιοποίηση 1.512 εκατ. δολ. — Μερισματική απόδοση 2,50%
iRobot (IRBT) Κεφαλαιοποίηση 1.060 εκατ. δολ.— Μερισματική απόδοση – (-).