«Δραστηριοποιήθηκε ένα ειδικό συνεργείο της Δημοτικής Αστυνομίας, που τοποθετεί τον σφιγκτήρα στον μπροστινό αριστερό τροχό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί το αυτοκίνητο. Την
πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου ακινητοποιήσαμε τρία αυτοκίνητα στην πλατεία Ομονοίας και στην πλατεία Κοτζιά», λέει στην «Κ» ο κ. Θάνος Τάτσης, προϊστάμενος επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας. «Πρόκειται για πρωτοποριακό μέτρο, το οποίο δεν αποσκοπεί σε σαφάρι προστίμων, αλλά στην αποτροπή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Η εμπειρία είχε δείξει πως η κλήση από μόνη της δεν αρκούσε. Η ακινητοποίηση δυσκολεύει τον οδηγό και πρέπει πλέον να προσέχει», συμπληρώνει ο κ. Τάτσης.
«Ξεκινάμε εκστρατεία κατά της αντικοινωνικής στάθμευσης. Το να παρκάρει κάποιος το αυτοκίνητό του στη μέση μιας πλατείας ή σε ράμπα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα δεν είναι ανάγκη, είναι κακή νοοτροπία. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι, ύστερα από δύο με δυόμισι χρόνια απουσίας της Δημοτικής Αστυνομίας, η κατάσταση στο θέμα της στάθμευσης επιδεινώθηκε. Αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει παραδειγματικά, ώστε να έχουμε σύντομα σαφή βελτίωση», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε προχθεσινή συνέντευξή του.
Για να απελευθερωθεί το όχημα μετά την τοποθέτηση της «δαγκάνας», ο οδηγός πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο του προστίμου που του έχει επιβληθεί (ανάλογα πού έχει παρκάρει) και εν συνεχεία να ειδοποιήσει τηλεφωνικά τη Δημοτική Αστυνομία. Υπάλληλος της υπηρεσίας πηγαίνει στο σημείο και, αφού βεβαιωθεί ότι έχει εξοφληθεί η κλήση, απελευθερώνει το αυτοκίνητο.
Η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι πολύ μειωμένη. Από 1.134 άτομα το 2013 στον Δήμο Αθηναίων, σήμερα διαθέτει μόλις 390 υπαλλήλους. «Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ανταποκριθούμε», τονίζει ο κ. Τάτσης.
Έντυπη