δεύτερον, ότι η βρετανική πρωτεύουσα δεν μπορεί να παραμείνει το κέντρο συναλλαγών σε ευρώ.
Παράλληλα, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Group εκτίμησε ότι χώρα οδεύει προς οικονομική καταστροφή, αποκαλύπτοντας ότι Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρουν τις επενδύσεις μετά το δημοψήφισμα. Από την άλλη, υπάρχουν και επιχειρηματίες που αναζητούν ευκαιρίες εν μέσω της κατάρρευσης των αποτιμήσεων στη Βρετανία μετά το Brexit. Χθες, o Φέλιξ Χούφελντ, επικεφαλής της γερμανικής εποπτικής αρχής Bafin, κατέδειξε πόσο ευάλωτη έχει γίνει η θέση του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου μετά το Brexit. «Δίχως αμφιβολία είναι δύσκολο να φανταστώ ότι το σημαντικότερο χρηματιστήριο της Ευρωζώνης θα έχει το αρχηγείο του εκτός της Ε.Ε. Ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξει κάποια προσαρμογή εδώ», είπε ο Γερμανός αξιωματούχος απηχώντας τη σκλήρυνση στάσης που τηρούν Γερμανοί πολιτικοί. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Χούφελντ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν μπορεί πλέον να είναι το κέντρο συναλλαγών σε ευρώ. «Δεν είναι πολιτικά ευφυές σημαντικό ποσοστό ή η πλειονότητα των συναλλαγών σε ευρώ να γίνονται εκτός Ε.Ε.». Πρόκειται για μεγάλο εμπόδιο στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση, ύψους 22,6 δισ. ευρώ, μεταξύ της εταιρείας Deutsche Boerse και της London Stock Exchange.
Ο Μπράνσον αποκάλυψε ότι η εταιρεία του ακύρωσε μια «πολύ μεγάλη» συμφωνία μετά το δημοψήφισμα, από την οποία θα δημιουργούνταν περίπου 3.000 θέσεις εργασίας. «Συναντήθηκα με ομάδα Κινέζων επιχειρηματιών χθες που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στην Αγγλία και οι οποίοι τώρα θα σταματήσουν να επενδύουν και θα αποσύρουν τις επενδύσεις που έχουν ήδη κάνει», είπε ο κ. Μπράνσον στον Guardian. Οπου υπάρχουν χαμένοι συνήθως υπάρχουν και κερδισμένοι. Ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, συνιδρυτής και πρόεδρος της Fosun, της μεγαλύτερης ιδιωτικής κινεζικής εταιρείας, είπε στο Reuters ότι μετά το δημοψήφισμα έχει ενταθεί το ενδιαφέρον της εταιρείας του για επενδύσεις στη Βρετανία. «Η μεταβλητότητα είναι φίλος, όχι εχθρός. Η μεταβλητότητα και ο πανικός στις αγορές πιθανότατα δημιουργούν καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες. Ετσι, όλο και περισσότερο αναζητούμε αναπτυξιακές ευκαιρίες στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Βρετανία».
Η Βρετανία οδεύει προς οικονομική καταστροφή, εκτιμά ο Ρίτσαρντ Μπράνσον.
Οι πρώτες αρνητικές συνέπειες από το Brexit στον χώρο των επιχειρήσεων αρχίζουν ήδη να πλήττουν τη Βρετανία. Χθες, ο εποπτικός φορέας των γερμανικών τραπεζών ανακοίνωσε ότι, πρώτον, το αρχηγείο της εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης δεν μπορεί να βρίσκεται στο Λονδίνο·
Προηγούμενο άρθροOκτώ αρχαία ναυάγια και ένα… λιμάνι στον βυθό της Δήλου
Επόμενο άρθρο Να φύγουν από τη Βρετανία εξετάζουν Goldman και Vodafone