Απίστευτο περιστατικό αστυνομικής βίας καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου και ειδικότερα το κλιμάκιο της οργάνωσης που προσφέρει ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν, το απόγευμα της 24ης Ιουνίου, προσήλθαν στο ιατρείο δώδεκα ανήλικοι πακιστανικής
καταγωγής, συνοδευόμενοι από τον διοικητή του Κέντρου, για εξέταση. Οπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, σωματικής και ψυχολογικής κατάπτωσης, ενώ ορισμένα έφεραν εκδορές στους καρπούς και άλλα σημεία του σώματός τους, οιδήματα, ερυθρότητα οφθαλμών κ.α. Κάποιοι από τους ανήλικους ανέφεραν πόνους στο κεφάλι και ένας παρουσίαζε ρινορραγία.
Οπως προέκυψε από τις μαρτυρίες τους, όλα άρχισαν την προηγούμενη νύχτα όταν για άγνωστη αιτία ξεκίνησε ένας πετροπόλεμος μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων της Α και Β πτέρυγας. Κατά τη διάρκεια του διαπληκτισμού, μια πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας ο οποίος -σύμφωνα με τους πρόσφυγες- εισήλθε μαινόμενος στο εσωτερικό της πτέρυγας και γρονθοκόπησε έναν από τους ανήλικους. Σύμφωνα με το παιδί, μάλιστα, του είπε ότι εάν ανέφερε σε κάποιον τι πραγματικά είχε συμβεί, θα τον επέστρεφε στην Τουρκία. Οταν άκουσαν την απειλή οι υπόλοιποι εξανέστησαν με αποτέλεσμα δώδεκα από αυτούς να μεταφερθούν με χειροπέδες στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης. Αναφέρουν ότι εκεί κρατήθηκαν από τις 3 το πρωί ως τις 2 το επόμενο μεσημέρι και ότι για το μεγαλύτερο διάστημα εξαναγκάστηκαν να κάθονται σε στάση «καρέκλας», χαμηλά στο έδαφος χωρίς τα γόνατά να ακουμπούν κάτω. Οποιος δεν άντεχε, έτρωγε ξύλο στα πλευρά. Οπως είπαν στους γιατρούς, τους χτυπούσαν κατά κύριο λόγο με γεμάτα μπουκάλια νερού.
Μετά την εξέτασή τους στο ιατρείο του Κέντρου Υποδοχής, η ιατρός του κλιμακίου των ΓτΚ τους παρέπεμψε για περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασής τους στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Εκεί ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στους ανθρώπους της οργάνωσης μέλη του προσωπικού αλλά και η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο νοσοκομείο, η αστυνομία παραβρισκόταν συνεχώς στο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία.
Σε επιστολή τους προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ. Μουζάλα, στον οποίο γνωστοποίησαν τα παραπάνω, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να διακριβωθούν τα καταγγελλόμενα, να αποδοθούν ευθύνες και να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών. Μολονότι δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη απάντηση, από το γραφείο του συντονιστή για το μεταναστευτικό Γ. Κυρίτση διαμηνύεται ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι κατάλληλοι χώροι για τους ανήλικους και ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής προκειμένου να μη δημιουργούνται τέτοιου είδους θέματα». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επίσης, μετά τις καταγγελίες των ΓτΚ, η αστυνομική διεύθυνση Λέσβου έχει διατάξει διοικητική έρευνα.
Συνολικά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κρατούνται σήμερα 92 ανήλικοι πρόσφυγες, ηλικίας 12-17 ετών. Από αυτούς περίπου 70 κρατούνται εκεί από το Μάιο, 12 από τον Απρίλιο και δέκα έφτασαν εκεί μέσα στον Ιούνιο. Οι 12 ανήλικοι πρόσφυγες που προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα κρατούνται κατά μέσο όρο στη Μόρια έξι εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ορίζει ότι ο χρόνος κράτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 25 ημέρες.