Θετικές εξελίξεις για τη ρευστότητα των τραπεζών, καθώς και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα, σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, την οποία επικυρώνει σήμερα και τυπικά ο ESM.
Καταρχάς, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2015 – 2016, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
προοιωνίζεται περιορισμό της εναπομένουσας αβεβαιότητας. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και την παγίωση συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, καθώς η προώθηση προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων θα αποδίδει καρπούς, ο περιορισμός της αβεβαιότητας αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες και διεύρυνση της πρόσβασης των τραπεζών, αλλά και εύρωστων εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.
Οι θετικές εξελίξεις που αναμένονται για τη ρευστότητα των τραπεζών αφορούν:
α) Την αναμενόμενη απόφαση του δ.σ. της ΕΚΤ για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστηµα εξασφαλίσεις (επαναφορά του waiver), γεγονός που θα επιτρέψει την πιο φθηνή χρηµατοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
β) Τη δυνατότητα συμμετοχής και των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστηµα εξασφαλίσεις και η συνεπαγόμενη πιο φθηνή αναχρηματοδότηση των τραπεζών, σε συνδυασμό µε τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις παρεμβάσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική θετική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους περί τα 400 µε 500 εκατ. ευρώ.
Τα έμμεσα οφέλη όμως, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερα.
γ) Τη βάσιμη προοπτική ότι οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και των ομολογιακών τίτλων που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά θα αποκλιμακωθούν µε γοργό ρυθμό.
δ) Τα παραπάνω αναμένεται να ενθαρρύνουν την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η οποία θα επιτρέψει τη χαλάρωση και τελικά άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό µε την αποτελεσματικότερη διαχείριση των µη εξυπηρετούμενων δανείων, θα συμβάλει στην υποχώρηση του κόστους δανεισμού και θα αυξήσει σταδιακά την πιστοδοτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών, µε ευνοϊκές επιδράσεις στη χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ΤτΕ, γενικά η θετική αξιολόγηση θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, καθώς θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα άρει την αβεβαιότητα που επιβάρυνε το κλίμα και ανέστειλε επενδυτικές αποφάσεις. Όμως, τώρα επείγει ο προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής προς τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα αντισταθμίσουν τις υφεσιακές επιπτώσεις της υψηλής φορολογίας. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, αν δεν επιτύχουμε σύντομα θετικούς και αυξανόμενους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ, θα δυσχερανθεί σημαντικά η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και θα αποδυναμωθούν οι θετικές επιδράσεις.