Βάσει του οργανισμού του Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού προβλέπονται:
- Ένας Διευθυντής γενικής ιατρικής. Ωστόσο, ο Διευθυντής έχει αποσπαστεί σε άλλη περιοχή 5 χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα η θέση να μην μπορεί να πληρωθεί.
- Ένας Επιμελητής Β’ γενικής ιατρικής. Η θέση του ιατρού είναι κενή.
- Δύο αγροτικοί ιατροί οι οποίοι υπηρετούν. Ωστόσο ο ένας εκ των δύο αποχωρεί στις αρχές Οκτωβρίου για την έναρξη ειδικότητας.
- Δύο νοσηλεύτριες των οποίων οι θέσεις είναι κενές. Η μία θέση έχει προκηρυχθεί.
- Δύο μαίες των οποίων οι θέσεις είναι κενές.
Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Ιατρείο, στο οποίο βρήκε σε υπηρεσία έναν αγροτικό ιατρό -ο δεύτερος απουσίαζε με κανονική άδεια- έναν φαρμακοποιό και έναν οδοντίατρο που έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό.
Διαπιστώθηκε ακόμα ότι το Πολυδύναμο Ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, έχει καρδιογράφο, μόνιτορ, απινιδωτή και δύο αναλυτές για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, οι οποίοι όμως δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα για μία απλή εξέταση αίματος οι κάτοικοι να χρειάζεται να μεταβούν είτε στη Ρόδο ή στην γειτονική Τουρκία.
Σε ευρεία σύσκεψη με θέμα τις ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων, με τη συμμετοχή του Δημάρχου του νησιού Γιώργου Σαμψάκου, του αγροτικού ιατρού Γιάννη Ράντου και τοπικών λοιπών παραγόντων, και του προέδρου του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκου, κρίθηκε επείγουσα η τοποθέτηση ενός Επιμελητή ή Διευθυντή γενικής ιατρικής, συνεπικουρούμενου από δύο αγροτικούς ιατρούς, τουλάχιστον μίας νοσηλεύτριας και μίας μαίας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων του νησιού.
Απαραίτητη κρίθηκε και η άμεση λειτουργία των δύο αναλυτών για τη διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων, η δημιουργία ειδικού χώρου για τη λειτουργία ακτινολογικού μηχανήματος καθώς και η εφαρμογή της τηλεματικής ιατρικής, μέσω της 2ης ΥΠΕ, για την άμεση διάγνωση προβλημάτων υγείας, καθώς και την εκτίμηση της ανάγκης διακομιδής των περιστατικών σε άλλη υγειονομική μονάδα της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ επισήμανε ότι θα μεταφέρει άμεσα στο Υπουργείο Υγείας την ανάγκη για ασφαλή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων του Καστελόριζου, ενώ θα εισηγηθεί στο ΔΣ του συλλόγου τη δημιουργία επιπλέον οικονομικών κινήτρων για τη στελέχωση και οργάνωση του Πολυδύναμου Ιατρείου, λόγω και της μείζονος γεωγραφικής σημασίας του για τη χώρα.
«Το ακριτικό νησί, που το χωρίζει μεγάλη απόσταση τόσο από την Ρόδο όσο και από την ηπειρωτική Ελλάδα, με εθνική σημασία για τη χώρα μας, αποτελεί κομβικό σημείο για όλους μας. Πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στον τομέα της περίθαλψης ώστε οι κάτοικοί του να νιώθουν ασφαλείς και να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Ρόδο ή στη γείτονα χώρα για απλές εξετάσεις», υπογράμμισε ο κ. Βλασταράκος.
Να σημειωθεί ότι, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επισκέφθηκε το Καστελόριζο στις 18 – 19 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του ΠΙΣ και υπεύθυνο για τη νησιωτική υγεία Κώστα Κουτσόπουλο και τον προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Χρήστο Μαντά.