Κρίσιμες επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική απειλεί να έχει η καταστροφική ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit, ικανές να εξασθενίσουν τους δυτικούς θεσμούς και τις συμμαχίες, που βοήθησαν στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας εδώ και 70 χρόνια.
Τα οφέλη θα δρέψουν Κίνα και Ρωσία. Παρότι η πολιτική της Δύσης υπήρξε ενίοτε άστοχη και αποτυχημένη, οι δεσμοί μεταξύ των δυτικών κρατών έδωσαν τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο, οδήγησαν στην επανένωση της Γερμανίας, οικοδόμησαν τη νέα Ευρώπη και αποπειράθηκαν να αντιμετωπίζουν κάθε σημαντική απειλή. Ενας ζωτικής σημασίας κρίκος της αλυσίδας αυτής κινδυνεύει τώρα να χαθεί.
Το πρόβλημα ενισχύεται από την πολιτική του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο οποίος υποσκάπτει συστηματικά το ΝΑΤΟ, αμφισβητεί τη μεταψυχροπολεμική τάξη με τη δράση του στην Ουκρανία, χρηματοδοτεί ακροδεξιές ομάδες στη Γαλλία και αλλού και προβάλλει τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του από τη Βαλτική μέχρι και τη Συρία.
Παρότι η Βρετανία έχει δεσμευθεί να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, ο ρόλος της δεν θα είναι πλέον αυτός μιας ευρωπαϊκής δύναμης, αλλά ενός έθνους με την προσοχή στραμμένη στα εσωτερικά του προβλήματα. Η ικανότητα μιας τέτοιας Βρετανίας να αντιμετωπίσει τις κρίσεις στην Ευρώπη, αλλά και να συνταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, θα έχει περιορισθεί σημαντικά. Ο πρόεδρος Ομπάμα οφείλει τώρα να συνεργασθεί με τη Γερμανία και τη Γαλλία, ώστε μαζί να ενισχύσουν την τρωθείσα συμμαχία του ΝΑΤΟ.