«Η επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Βρίσκεται σε επαφή με τις πολωνικές αρχές για να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μέτρα είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.
Η διαδικασία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε παραπομπή της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της Οδηγίας για τα Ενδιαιτήματα.
To δάσος Μπιαλοβιέσκα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια.
Το σχέδιο του πολωνικού υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επισήμως ως στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας σκαθαριών (σκολύτες) που καταστρέφουν τα έλατα.
Οι υλοτόμοι, προβλέπει το σχέδιο, μπορούν να συλλέξουν περισσότερα από 180.000 κυβικά μέτρα ξύλου από μη προστατευόμενες περιοχές του δάσους σε μια δεκαετία.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγαν επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι το οικοσύστημα του Μπιαλοβιέσκα μπορεί να βρει μόνο του την ισορροπία.
«Εκτιμάται ότι περίπου το 50% της βιοποικιλότητας εντός του δάσους του Μπιαλοβιέσκα εξαρτάται από το νεκρό ξύλο» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση οι οργανώσεις, ανάμεσά τους η WWF, η Greenpeace και η BirdLife.
Οι οργανώσεις ζητούν να κηρυχθεί ολόκληρο το δάσος φυσικό πάρκο, κάτι που θα απαγόρευσε οποιασδήποτε μορφής υλοτόμηση.
Το δάσος του Μπιαγοβιέσκα φιλοξενεί σήμερα τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, έλατα που φτάνουν τα 50 μέτρα.
Φιλοξενεί επίσης 20.000 είδη ζώων, ανάμεσά τους 250 είδη πουλιών και 62 είδη θηλαστικών. Ένα από αυτά είναι ο ευρωπαϊκός βίσονας, το μεγαλύτερο ζώο της ηπείρου.
Το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Παλαιότερα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι τελευταίοι εναπομείναντες βίσονες.