Το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να κινηθεί άμεσα η Κυβέρνηση αλλά και οι τράπεζες για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων βάσει ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος θέτει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Ρόλο κλειδί σε αυτό το
δεύτερο κύμα “ξεκαθαρίσματος” των κόκκινων δανείων θα διαδραματίσει ο νόμος Δένδια ο οποίος αλλάζει εκ βάθρων (σ.σ. επί της ουσίας είναι ανενεργός) κάτι που έχει προαναγγείλει ήδη η Κυβέρνηση προ μηνός και έχει συζητηθεί εκτενώς και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στις αρχές Μαρτίου.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αλλά και με όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Οικονομίας, έχει αποφασισθεί η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Νόμου Δένδια (σ.σ. σήμερα αφορά επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ) με την ένταξη σε αυτόν του συνόλου των επιχειρήσεων δηλαδή και των μεγάλων, την παράταση της εφαρμογής του και τη ρύθμιση όλου του πακέτου των χρεών. Δηλαδή μέσα από τη δημιουργία κατάλληλου πλαισίου εξωδικαστικών συμβιβασμών για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προς προμηθευτές. Πλαίσιο το οποίο πρέπει να “κλειδώσει” μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου τον Οκτώβριο να προωθηθούν οι νομοθετικές τροποποιήσεις.
Στο Μνημόνιο αναφέρεται επίσης πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να εισαγάγει βασικές αρχές για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας και διατύπωση προτάσεων αναδιάρθρωσης του χρέους των επιχειρήσεις. Επίσης προβλέπεται η ίδρυση μηχανισμού συντονισμού και λήψης αποφάσεων μεταξύ των πιστωτών, και χρήση fast-track δικαστηρίων επικύρωσης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης αλλά και διευκόλυνση της έναρξης των διαδικασιών αφερεγγυότητας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα συμφωνηθέντα σχέδια αναδιάρθρωσης ή στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει αξιολογηθεί ως μη βιώσιμος.
Επίσης προβλέπεται ότι πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι δράσεις που λαμβάνονται σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους είτε από ιδιωτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους, με καλή πίστη, για το συμφέρον του δανειστή που εκπροσωπούν και σε συμμόρφωση με τις ισχύουσες διαδικασίες, θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά την αστική και ποινική ευθύνη σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις ασφαλιστικές δικλείδες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Επίσης η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει οι εφαρμοστέες διαδικασίες να μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετες διασφαλίσεις στις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν πολύ μεγάλους οφειλέτες.
Όπως ανέφεραν άλλωστε προ μηνός Κυβερνητικά στελέχη “η κυβέρνηση θα εγγυηθεί για τις βασικές αρχές του ελέγχου βιωσιμότητας και για τα εργαλεία αναδιάρθρωσης, με γνώμονα την εξυγίανση των επιχειρήσεων, την αντικειμενική αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους και την αξιοπρεπή διαβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών”.