Να κλείσει χρονίζουσες εκκρεμότητες στις ελληνοκινεζικές σχέσεις εντός των προσεχών τεσσάρων εβδομάδων –με πρώτη απ’ όλες την ψήφιση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ– θα επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος; Να πραγματοποιηθεί με τους καλύτερους οιωνούς το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο στις αρχές Ιουλίου.
Αν και αφήνεται να διαρρεύσει πως ο κ. Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κίνα στις 2 με 6 Ιουλίου, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως «οι επακριβείς ημερομηνίες, όπως και τα μέλη της κυβέρνησης
που θα τον συνοδεύσουν, δεν έχουν ακόμα οριστικά προσδιοριστεί». Μάλιστα ορισμένες πηγές αποδίδουν το γεγονός αυτό στην ισχυρή αξίωση του Πεκίνου να «γίνει το ταξίδι υπό τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες».
Η ατζέντα της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών έχει πολλά και μεγάλα θέματα, αλλά η Κίνα έχει καταστήσει σαφές πως τίποτα δεν θα προχωρήσει εάν δεν κλείσει αμετάκλητα –και «χωρίς εκπλήξεις»– το θέμα του Πειραιά. Ετσι εξηγούν, άλλωστε, άριστα πληροφορημένες πηγές τη μη συμμετοχή κινεζικού ομίλου στον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και τη νέα δίμηνη αναβολή του διαγωνισμού για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, όπως και του αντίστοιχου για το έργο του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Πεκίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να μην επιτρέψει ούτε μία νέα επιχειρηματική κίνηση πριν κλείσει η πώληση του ΟΛΠ. Στάση, που έχει υιοθετηθεί από τις αρχές του προηγούμενου έτους, οπότε και αιφνιδιάστηκε από τις θέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και ειδικά συγκεκριμένων υπουργών, όπως ο Θ. Δρίτσας, στο ζήτημα του Πειραιά. Ωστόσο, ως ένδειξη καλής θέλησης, επέτρεψε τη, συμβολική, συμμετοχή κινεζικών κεφαλαίων με μικρά συγκριτικά ποσά στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου κατά το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015 και έχει διακηρύξει την πρόθεση διεύρυνσης της συνεργασίας σε κλάδους όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές, ο τουρισμός, καθώς και στις πολιτιστικές ανταλλαγές. Η ναυτιλία και οι διαμεταφορές αποτελούν σε κάθε περίπτωση τη νούμερο ένα προτεραιότητα του Πεκίνου, όπως αποδεικνύει και η παρουσία στην Αθήνα 157 κινεζικών ομίλων από αύριο, στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια.
Οι ναυπηγήσεις πλοίων ελληνικών συμφερόντων με κινεζικές χρηματοδοτήσεις τα τελευταία έτη είναι ίσως η επενδυτική δραστηριότητα με τη μεγαλύτερη ένταση κεφαλαίου στην οποία συμμετέχουν οι δύο πλευρές.
Η άλλη είναι βέβαια αυτή της Cosco στον Πειραιά, που ήδη, πριν καν την αγορά των μετοχών, υπολογίζεται ότι έχει αγγίξει το 1 δισ. ευρώ από το 2008, εάν συνυπολογιστούν εφάπαξ τίμημα για την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ, ετήσια ενοίκια, καταβολές φόρων, μισθών και ασφαλιστικών εισφορών και βέβαια η κατασκευή και ο εξοπλισμός των δύο προβλητών. Ομως η Κίνα επιθυμεί να ολοκληρώσει τον «νέο δρόμο του μεταξιού». Και έτσι θέλει, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, και το Θριάσιο. Και μάλιστα κατά αξιόπιστες πληροφορίες ολόκληρη την έκταση των 2.000 στρεμμάτων και όχι μόνον τα 588 που αφορά ο τρέχων διαγωνισμός της ΓΑΙΑΟΣΕ.
Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και την επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο. Οπως και το θέμα του διαγωνισμού του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, καθώς το νησί έχει καταστεί προορισμός πρώτης προτίμησης για πολλούς Kινέζους. Κινεζικά συμφέροντα όμως, όπως η Shanghai Ports International Group, φέρονται να σταθμίζουν ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε σχήμα που διεκδικεί και το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιωτικές και κρατικές κινεζικές κατασκευαστικές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στα έργα αναβάθμισης τους ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.
Την ίδια ώρα η Αθήνα βλέπει στην Κίνα μια δύναμη που θα μπορούσε να βοηθήσει καταλυτικά στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και παράλληλα την πιθανότητα να πετύχει «γρήγορες νίκες» στην προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης, ενδεχομένως ακόμα και με την εγκατάσταση στην Αττική γραμμών τελικής συναρμολόγησης κινεζικών προϊόντων που προορίζονται για την Ε.Ε. Σε αυτό το μοτίβο αναμένεται να κινηθούν οι επαφές του Ελληνα με τον Kινέζο πρωθυπουργό εφόσον ξεπεραστούν έγκαιρα τα εμπόδια που καθυστερούν την πώληση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco.
Κάτι πάντως όχι ιδιαίτερα εύκολο, με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις που συνεχίζουν να εκδηλώνονται τόσο από τους λιμενεργάτες όσο και από πλευρές που θίγονται είτε πολιτικά είτε οικονομικά, αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση στενά. Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η έγκριση στις 10 Ιουνίου της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ από τη γενική του συνέλευση και, κατόπιν, η ψήφιση των συμβατικών κειμένων από τη Βουλή.
Έντυπη