Oι γονείς δίνουν κατά 12% μεγαλύτερο χαρτζιλίκι στους γιους τους συγκριτικά με τις κόρες τους
Το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών δεν αφορά μόνο στην ενήλικη ζωή των ανθρώπων αλλά έχει τις ρίζες του στην παιδική τους ηλικία, αποκαλύπτει μία νέα έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική τράπεζα Halifax.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.200 παιδιά και 575 ενήλικες από τη Βρετανία, οι γονείς δίνουν κατά 12% μεγαλύτερο χαρτζιλίκι στους γιους τους συγκριτικά με τις κόρες τους. Η διαφορά μάλιστα ανάμεσα στα χρήματα που δίνονται στα δύο φύλλα έχει αυξηθεί θεαματικά από πέρυσι, που ήταν μόλις 2%.
Το 2016, τα αγόρια μεταξύ 8-15 ετών λάμβαναν κατά μέσο όρο 8,9 ευρώ την εβδομάδα, ενώ τα κορίτσια ήταν ασφαλώς πιο «ριγμένα», αφού λάμβαναν κάθε εβδομάδα 7,9 ευρώ.
Η σημαντική αύξηση της διαφοράς ανάμεσα στο χαρτζιλίκι που λαμβάνουν τα αγόρια και εκείνο που παίρνουν τα κορίτσια εξέπληξε ακόμα και την ομάδα που διεξάγει κάθε χρόνο την έρευνα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Halifax στην εφημερίδα Independent. Σύμφωνα με την οικονομολόγο Lindsay Cook, συνιδρύτρια του ιστότοπου Money Fight Club, η αδικία αυτή εις βάρος των κοριτσιών μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές έφηβες ντρέπονται να ζητήσουν αύξηση στο χαρτζιλίκι τους.
«Όπως συμβαίνει συχνά στα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα, αν δεν ζητήσεις αυτό που δικαιούσαι τελικά δεν το παίρνεις. Κατά τη γνώμη μου, τα κορίτσια πρέπει να εξασκούνται από μικρά στο να διεκδικούν ίση αμοιβή με τα αγόρια, προτού ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι γυναίκες να μην ζητούν αύξηση, αλλά να περιμένουν να τους δώσει ο εργοδότης τους από μόνος του», ανέφερε η οικονομολόγος.