“Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα” ανέφεραν κοινοτικές πηγές. Εξηγούν ότι “η Ελλάδα είναι η πιο προστατευμένη χώρα του Νότου λόγω του προγράμματος”, αλλά “η υπομονή θα είναι μικρότερη”, ενώ
ακόμη και αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της Βρετανικής αποχώρησης, οι θεσμοί “δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής”.
ακόμη και αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της Βρετανικής αποχώρησης, οι θεσμοί “δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής”.
“Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή των πολιτικών, και αν φανεί ότι υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση θα το συζητήσουμε” επισήμαναν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι πλέον το βάρος εφαρμογής του μνημονίου δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά μετατίθενται στις μεταρρυθμίσεις σε 3 πεδία (αγορές, δημόσιο δικαιοσύνη) και όχι στα δημοσιονομικά μέτρα.
Για το Brexit οι ίδιες κοινοτικές πηγές επεσήμαναν ότι το άμεσο κόστος δεν θα είναι μεγάλο για την Ελλάδα. Θα δημιουργηθεί μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα στην ΕΕ και αυτό θα διώξει το βλέμμα από τη χώρα μας “αλλά αυτό αντίθετα με ό,τι πιστεύουν κάποιοι δεν θα είναι απαραίτητα καλό” πρόσθεσαν.
Πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή, τόνισαν οι ίδιες πηγές. Αν εφαρμοσθούν τα μέτρα θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, γι’ αυτό επιμένουμε να εφαρμοσθούν τα μέτρα γρήγορα, πρόσθεσαν. “Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν αλλά δεν είναι τόσο δύσκολα”, ανέφεραν.
Προστατεύει το μνημόνιο
“Η Ελλάδα είναι η καλύτερα προστατευμένη χώρα, γιατί είναι σε πρόγραμμα” σημείωσαν κοινοτικές πηγές και έφεραν ως αντίστροφο παράδειγμα την έκθεση στις αγορές της Πορτογαλίας, της Κύπρου ή της Γαλλίας. Εκτίμησαν ότι υπάρχει ένας πολιτικός ορίζοντας τριετίας και ότι αυτό που πρέπει “να γίνει είναι η εφαρμογή του προδιαγεγραμμένου δρόμου που περιλαμβάνει και το χρέος, το άγιο δισκοπότηρο”, ένα στόχο για τον οποίο “δεν πρέπει να χάσει κανένας την προσήλωση”.
Σε ερώτημα για το αν μπορούν να αλλάξουν οι στόχοι στην περίπτωση που η έξοδος της Βρετανίας προκαλέσει μεγάλους τριγμούς, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι “οι στόχοι του προγράμματος έχουν δεσμευτικότητα. Αλλά τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Είναι μία αέναη διαπραγμάτευση”.
Ωστόσο, πρόσθεσαν με νόημα ότι “αυτό που μετρά για την Ευρώπη είναι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που έχουν χρησιμοποιήσει λεφτά των φορολογουμένων τους, να μπορούν να λένε στο εσωτερικό της χώρας τους ότι η Ελλάδα αλλάζει, ότι μπαίνει πάτος στο βαρέλι”. Παγιώνεται λίγο πολύ η αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Το πακέτο Σεπτεμβρίου να “έρθει” τον Ιούλιο
“Δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου να μην γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν” επισήμαναν οι ίδιοι παράγοντες αναφορικά με το πακέτο που συνδέεται με τα 2,8 δισ. ευρώ. Είπαν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαπραγμάτευση που θα κριθεί από 5-6 περιοχές που σχετίζονται με παρεμβάσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην ενέργεια, στα κόκκινα δάνεια, στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, την νέα Αρχή Εσόδων κλπ.
Έκαναν σαφές ότι πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι ένα: η εφαρμογή. Και τόνισαν ότι τα πεδία στα οποία δίδει την πιο μεγάλη σημασία το κοινοτικό σκέλος των θεσμών δεν συνδέονται με το εργασιακό, καθώς όπως επισημάνθηκε -κατ’ επανάληψη και κατηγορηματικά- δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών, αλλά με την αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας που αποτελούν ακόμη την Αχίλλειο πτέρνα.
“Το πρόβλημα πλέον δεν είναι οι μισθοί, τουναντίον αναμένουμε σταδιακή άνοδο, είναι το κόστος του επιχειρείν την Ελλάδα” επισήμαναν κοινοτικές πηγές.
Οι 3 άξονες της επόμενης αξιολόγησης
Οι ίδιες κοινοτικές πηγές έθεσαν τρία πεδία ως τα βασικότερα της επόμενης 2ης αξιολόγησης: την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τις παρεμβάσεις στο δημόσιο (ειδικά μισθολόγια περιλαμβανομένων των ένστολων, βαθμολόγιο) και τις τομές στην δικαιοσύνη (με την νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων).
Συνολικά, τόνισαν πως η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει 43 προαπαιτούμενα και εκτιμάται επίσης ότι στο ίδιο σενάριο μπορεί να ολοκληρωθεί στο 2ο μισό του Οκτωβρίου για να φέρει το επόμενο πακέτο δόσεων μέσα στον Νοέμβριο.
“Όλα τα μέτρα έχουν σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου, ελάχιστα πρόσθετα νομοθετικά βήματα απαιτούνται” συμπλήρωσαν. Και επανέλαβαν τα προαπαιτούμενα του μνημονίου (ανεξάρτητη αρχή εσόδων, ενέργεια, νέα πακέτα ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο, κόκκινα δάνεια, κλειστά επαγγέλματα με έμφαση στους μηχανικούς κλπ).
Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στην πρώτη αξιολόγηση, έκαναν λόγο για ένα τεράστιο πακέτο που ελήφθη, “μία τεράστια προσπάθεια σε εύρος”. Περιέγραψαν κατ΄ ουσίαν 3 αξιολογήσεις μέχρι τώρα, μαζί με τα πακέτα του Νοεμβρίου του 2015.
Ειδικά για το δημόσιο (σ.σ. το οποίο φαίνεται ότι αποκτά ειδική σημασία στην επόμενη αξιολόγηση) έγινε λόγος για τα κρούσματα της τοποθέτησης μάνατζερ στα νοσοκομεία, θέμα για το οποίο οι θεσμοί απεύθυναν ερώτημα στην Ελλάδα.
Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων επίσης έγινε λόγος για έρευνα των δυνατοτήτων αξιοποίησης ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του ευρύτερου δημοσίου. Αλλά, επισημάνθηκε ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Προαναγγέλθηκε επίσης ότι το συμβούλιο εποπτείας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων θα έχει συσταθεί σε 2- 3 εβδομάδες (από 3 μέλη που θα επιλέξει η Ελλάδα και 2 εκ μέρους των θεσμών).
Για την αγορά εργασίας ανέφεραν ότι “δεν είναι βέβαιοι πως θα πρέπει να υπάρξουν νέες αλλαγές” εξηγώντας ότι αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής, ενώ παραδέχθηκαν ότι από πολιτικής πλευράς το θέμα είναι “καυτή πατάτα”. “Αν η ελληνική πρόταση είναι λογική, θα είμαστε ανοικτοί” σημείωσαν οι κοινοτικές πηγές. Αλλά επισήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο πλαίσιο προ μνημονίου και να βρεθεί μία λύση για το ζήτημα της υπουργικής υπογραφής στις ομαδικές απολύσεις.
Δεκτό πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ αλλά στο μέλλον
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές “το μνημόνιο είναι σαφές, προβλέπει και μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ” για κάποια χρόνια. Για το ελληνικό αίτημα περί μικρότερου πλεονάσματος ανέφεραν ότι “δεν υπάρχει απόφαση” αλλά δέχθηκαν ότι μετά από διαπραγμάτευση μπορεί να αποφασιστεί για το μέλλον ένα πλεόνασμα το οποίο όμως να μην είναι χαμηλότερο από 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης προανήγγειλε από το βήμα του Economist πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%-2% του ΑΕΠ περίπου).
Μάλιστα οι κοινοτικές πηγές για τον χαμηλότερο στόχο του ΔΝΤ επισήμαναν ότι βασίζεται στο ίδιο πακέτο μέτρων το οποίο κοστολογεί ότι θα αποδώσει λιγότερα…
Μέχρι το τέλος του έτους τα πρώτα μέτρα για το χρέος
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ότι θα εφαρμοσθούν έως το τέλος του έτους από τον ESM. Επεσήμαναν ότι “το πραγματικό ερώτημα πλέον είναι τι μπορούμε να κάνουμε επιπλέον στο τέλος του προγράμματος και αυτό είναι που συζητάμε με το ΔΝΤ”. Για τον προληπτικό μηχανισμό που θα λειτουργεί μακροπρόθεσμα επίσης έκαναν σαφές ότι θα υπάρχει μια διάκριση ανάμεσα στο μηχανισμό “Policy Contingency” που θα αφορά στα χρόνια του μνημονίου έως και στο 2018 και στον μηχανισμό “State Contingency” δηλαδή στην μετά μνημονίου εποχή. Δηλαδή, επισήμαναν ότι δεν έχει λόγο η ΕΕ να παρέχει βοήθεια για κάθε αρνητική συγκυρία στην οικονομία που μπορεί να συμβεί στο απώτερο μέλλον και άρα θα πρέπει να αποφασιστούν τα μέτρα πριν λήξει το μνημόνιο.
Αναφερόμενες στο παρελθόν οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο γία μία αργόσυρτη, επίπονη και δύσκολη διαδικασία διαπραγμάτευσης το 2015.