Όπως αναφέρει το Bloomberg, μέχρι πρόσφατα οι χώρες αυτές έσφιγγαν συνεχώς το ζωνάρι στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τώρα όμως όλα όπως
φαίνεται έχουν αλλάξει, με τις κυβερνήσεις από τη Βαρσοβία έως το Βουκουρέστι να αυξάνουν τις δαπάνες και να ελαττώνουν τους φόρους σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης και να ενισχύσουν την κατανάλωση.
Αυτό το γεγονός έχει κάνει την ΕΕ να προειδοποιήσει πολλές από αυτές τις χώρες για υπέρβαση του ελλείμματος και έχει αυξήσει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων τους.
Στην Ουγγαρία ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν προχώρησε σε μείωση των φόρων και προσέφερε παροχές σε αγοραστές ακινήτων, αύξησε τους μισθούς όσων εργάζονται στην υγεία και έδωσε φοροαπαλλαγές σε οικογένειες – όλα με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Η Ρουμανία μείωσε τον ΦΠΑ και αύξησε κατά 10% τους μισθούς του δημοσίου, τριπλασιάζοντας τον στόχο του ελλείμματος για το 2017.
Η Σλοβακία αποφάσισε να αναβάλει κατά έναν χρόνο την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού ώστε αυτό να γίνει το 2019.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της Ρουμανίας να βρίσκεται σε υψηλά τετραμήνου και της Ουγγαρίας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.