Στόχοι προτεραιότητας που θα “εκτυλιχθούν” από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αποτελούν για την Εθνική Τράπεζα η ενίσχυση της ρευστότητάς της και η περαιτέρω περιστολή δαπανών.
Το πιθανότερο μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, θα ολοκληρωθεί η πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB), deal που συμφωνήθηκε
λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2015. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ενισχύσει τη ρευστότητα της Εθνικής κατά 3,5 δις. ευρώ, “κλείνοντας” μετά από δεκαετή παρουσία το “κεφάλαιο Τουρκία”.
Παράλληλα με το “συμμάζεμα” της εκτός Ελλάδος παρουσίας της, η Εθνική θα προχωρήσει σε περαιτέρω “νοικοκύρεμα” της οργανωτικής της δομής με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, επίκειται περαιτέρω συρρίκνωση του οργανογράμματος σε επίπεδο Διευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων και Τομέων. Παράλληλα, η εθελουσία έξοδος για την αποχώρηση 1.600 ατόμων (αποκλειστικά από την τράπεζα και όχι συνολικά από τον όμιλο), θα προχωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει “ανοιχτή” μέχρι τα τέλη του έτους.
Τα άμεσα θετικά οφέλη για την Εθνική Τράπεζα θα έρθουν από την εισροή των 3,5 δις. ευρώ από την πώληση της Finansbank. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση της ρευστότητας προσεγγίζει τα 4 δις. ευρώ εάν υπολογιστούν και οι συμφωνηθείσες πωλήσεις των θυγατρικών Αστήρ και NBGI.
Ενισχυμένη με ρευστότητα, η τράπεζα θα μπορέσει να αποπληρώσει φέτος στο ΤΧΣ (εκτός και αν διατυπώσει διαφορετική γνώμη ο SRM) τα CoCos, ύψους 2 δις. ευρώ που αποτελούν συμμετοχή του Δημοσίου στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή της. Το όφελος από την κίνηση αυτή υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επιπλέον, θα καταστεί εφικτή η εξ ολοκλήρου αποδέσμευση της τράπεζας από τα ακριβά ομόλογα του πυλώνα ΙΙ Αλογοσκούφη, ενώ ήδη έχει εξαλειφθεί η έκθεση στον πυλώνα ΙΙΙ. Η έκθεση στα ανωτέρω ομόλογα έχει μειωθεί σε 3 δις. ευρώ (ονομαστική αξία) από 15,8 δις. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2015, γεγονός που μεταφράζεται σε ετησιοποιημένο όφελος που υπερβαίνει τα 160 εκατ. ευρώ.
Πέρα από την ενίσχυση σε ρευστότητα που καθιστά την Εθνική Τράπεζα την ισχυρότερη ελληνική τράπεζα από πλευράς ρευστότητας, η πώληση της Finansbank θα έχει και σημαντικό αντίκτυπο στην κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής, ενισχύοντας τον δείκτη CET1 κατά περίπου 600 μονάδες βάσης και ανεβάζοντάς τον στο 19,6%, μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Μαζί με τα CoCos, ο δείκτης των βασικών εποπτικών κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 24,6%.
Στο σκέλος της περιστολής του λειτουργικού κόστους που θα ενισχυθεί μέσω της νέας συρρίκνωσης του οργανογράμματος και της εθελουσίας εξόδου, η Εθνική καταγράφει ήδη σημαντική πρόοδο. Στο α΄ τρίμηνο του 2016, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν από τα 262 εκατ. ευρώ του δ΄ τριμήνου 2015, στα 243 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα βελτιώθηκε αντίστοιχα στο 56% από 63%. Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν σε 161 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα κόστη αυτά θα περισταλούν περαιτέρω με την εθελουσία, της οποίας το κόστος έχει επιβαρύνει το δ΄ τρίμηνο 2015 (η τράπεζα είχε σχηματίσει πρόβλεψη 118 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, σημαντικό θα είναι το όφελος από τη δεύτερη φάση συρρίκνωσης του οργανογράμματος (η πρώτη φάση αφορούσε σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων), η οποία όταν ολοκληρωθεί θα έχει μειώσει σχεδόν στο ήμισυ το οργανωτικό σχήμα της Εθνικής, το οποίο θα εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα.
Σημειώνεται ότι με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας είναι, σταδιακά έως το τέλος του 2018, να μειώσει τον αριθμό των εργαζόμενων του ομίλου στην Ελλάδα κατά 2.069 άτομα, δηλαδή σε 9.950 άτομα από 12.019 άτομα στο τέλος του 2015.