Οι υπουργοί Οικονομικών της EE ανησυχούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εφαρμόζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης με τον ίδιο τρόπο στα μεγάλα και τα μικρά κράτη, πράγμα που υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους κανόνες.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα παραδείγματα της
Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας εγείρουν ερωτήματα για την προβλεψιμότητα και την αντικειμενικότητα της εφαρμογής των κανόνων.
«Αν τα κράτη-μέλη νιώθουν ότι οι αποφάσεις της Κομισιόν είναι πολύ δύσκολο να γίνουν κατανοητές, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν και δεν είναι αντικειμενικές, ότι ενδεχομένως κάνουν διακρίσεις μεταξύ των μικρών και των μεγάλων κρατών-μελών, αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
«Το νιώθω κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Eurogroup ότι οι υπουργοί αρχίζουν και ανησυχούν λίγο για αυτό», πρόσθεσε.
«Εάν ο κόσμος νιώθει ότι υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων, μεταξύ διαφορετικών κρατών-μελών, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο το να ζητούμε από όλους μας να συμμορφωνόμαστε με τα συμφωνηθέντα», δήλωσε.
Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τα υπερβολικά τους ελλείμματα, μέχρι μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου.
«Έχουν υπάρξει κάποιες ανησυχίες αναφορικά με πρόσφατες αποφάσεις για την Ισπανία και την Πορτογαλία, διότι φάνηκε να υποδηλώνει και πρόσθετο χρόνο στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Αυτό δημιούργησε πολλά ερωτήματα για το εάν οι κανόνες εφαρμόστηκαν σωστά, άρα θα το συζητήσουμε αυτό».
Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Κομισιόν ενδίδει στην πολιτική πραγματικότητα αντί να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τους κανόνες της ΕΕ για τα υπερβολικά ελλείμματα, θέτοντας εν αμφιβόλω την προθυμία της να επιβάλει κυρώσεις.
Πέρυσι, έδωσε στη Γαλλία, η οποία κατ’ επανάληψη παραβιάζει τους κανόνες για το έλλειμμα, δύο ακόμα χρόνια για να το μειώσει εντός του ορίου της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επίσης προκάλεσε εντύπωση με τα σχόλιά του τον περασμένο μήνα για την αντιμετώπιση της Γαλλίας.
«Υπήρξε ένα σχόλιο από τον πρόεδρο της Κομισιόν για το πώς και γιατί η Γαλλία θα πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση… ότι η Γαλλία προφανώς άξιζε μια διαφορετική μεταχείριση διότι είναι η Γαλλία» είπε ο Ντάισελμπλουμ.
«Προσπαθώ να καταλάβω αυτού του είδους τα σχόλια και πολλά άλλα κράτη-μέλη επίσης προσπαθούν να καταλάβουν αυτού του είδους τα σχόλια», πρόσθεσε.
Η μη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, που θέτει όριο για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και για το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση χρέους, η οποία απείλησε την ενότητα της ευρωζώνης, επισημαίνει το Reuters.