Την ποινή της 18ετούς κάθειρξης επέβαλλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης στον πρώην αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ζαν-Πιερ Μπεμπά για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τις βαρβαρότητες, τους βιασμούς και τις δολοφονίες που διέπραξε το 2002-3 στη γειτονική
Ο Μπεμπά είναι ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάζεται από το ΔΠΔ για εγκλήματα που αφορούν σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και ο πρώτος που κρίνεται ευθέως υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι άνδρες του.
«Το Δικαστήριο καταδικάζει τον Ζαν-Πιερ Μπεμπά Γκομπό σε συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών» ανακοίνωσε η δικαστής Σίλβια Στάινερ, σημειώνοντας ότι ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης δεν κατάφερε να ελέγξει αποτελεσματικά τον ιδιωτικό στρατό του αφού τον εστειλε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2002. Στη χώρα αυτή οι άνδρες του προέβησαν σε βιασμούς, δολοφονίες και λεηλασίες με «ασυνήθιστη βαρβαρότητα».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ήδη ανακοινώσει από την Δευτέρα ότι σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την καταδικαστική απόφαση. Ο Μπεμπά, ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας που εξελίχθηκε σε πολέμαρχο, είχε κριθεί ένοχος στις 21 Μαρτίου για τις δολοφονίες και τους βιασμούς που διέπραξαν οι άνδρες του Κινήματος Απελευθέρωσης του Κονγκό (MLC) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2003.
Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι η βαρύτερη που έχει επιβάλει ποτέ το ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2002 με σκοπό να δικάζει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίες και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Μπεμπά ποινή κάθειρξης «τουλάχιστον 25 ετών».
Είναι επίσης η πρώτη φορά που το ΔΠΔ χαρακτηρίζει εγκλήματα πολέμου τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία, καθώς και η πρώτη φορά που καταδικάζεται ένας πρώην αντιπρόεδρος μιας χώρας.
Μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, από τα τέλη του 2002 μέχρι τις αρχές του 2003, περίπου 1.500 άνδρες του MLC προέβησαν σε δολοφονίες, λεηλασίες και βιασμούς στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου είχαν πάει για να στηρίξουν τον πρόεδρο αυτής της χώρας, τον Ανζ-Φελίξ Πατασέ, τον οποίο επιχειρούσε τότε να ανατρέψει ο στρατηγός Φρανσουά Μποζιζέ.
Οι άνδρες αυτοί βίαζαν προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να βασανίσουν τα θύματά τους, εξαπολύοντας επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών. Κάποιες φορές μάλιστα εξανάγκαζαν τα θύματα να παρακολουθούν τους βιασμούς των συγγενών τους.
Η Στάινερ υπογράμμισε ότι «η αποτυχία του Μπεμπά να λάβει μέτρα είχε σκοπίμως ως στόχο να ενθαρρύνει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών». Το δικαστήριο δεν βρήκε «κανένα ελαφρυντικό στοιχείο» που θα μπορούσε να μειώσει την ποινή.