Υπό στενή παρακολούθηση φαίνεται ότι βρίσκεται ο δημόσιος τομέας από την Κομισιόν. Παράδειγμα αυτής της παρακολούθησης είναι οι διορισμοί νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία. «Γνωρίζουμε για το θέμα και ζητήσαμε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε χθες κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, χωρίς πάντως να κάνει
γνωστό ποια ήταν η συνέχεια. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο το θέμα των ειδικών μισθολογίων όσο και αυτό του βαθμολογίου και της κινητικότητας στο Δημόσιο. Το λυπηρό είναι ότι πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης, μία από τις αιτίες της οποίας ήταν και το πελατειακό κράτος, χρειάζονται παρεμβάσεις από την τρόικα για να ανακοπεί η επέλαση του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος –ή εν προκειμένω των κομμάτων της συγκυβέρνησης– στο Δημόσιο.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τη φορολόγηση και τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των κατοικιών που διατίθενται προς τουριστική χρήση. Η ρύθμιση που προωθείται από το υπ. Τουρισμού σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών τυποποιεί τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα απαιτούνται για την τουριστική μίσθωση των μη αδειοδοτημένων, με ειδικό σήμα λειτουργίας, καταλυμάτων. Από τη ρύθμιση αναμένεται να προκύψει και αύξηση των κρατικών εσόδων. Μέχρι σήμερα καταγράφηκε έξαρση της παραξενοδοχειακής δραστηριότητας, αφού πολλοί ιδιοκτήτες που διέθεταν τις κατοικίες τους για τουριστική χρήση δεν κατέβαλαν φόρους.
«Μαύρη» επέτειος για Χ.Α.
Την περασμένη Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 συμπληρώθηκαν ακριβώς 12 μήνες από την τελευταία συνεδρίαση του Χ.Α. πριν η αγορά κλείσει για 25 συνεδριάσεις –για πρώτη φορά στην ιστορία της– λόγω της επιβολής capital controls στις 28 Ιουνίου 2015. Στην τελευταία συνεδρίαση πριν από το λουκέτο της αγοράς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 797,52 μονάδες, όταν χθες έκλεισε στις 519,33 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση πριν από 12 μήνες ήταν τα 48,508 δισ. ευρώ και σήμερα είναι ακόμη χαμηλότερη στα 37,690 δισ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ακριβώς πριν από 12 μήνες διαπραγματευόταν στο 10,7% και σήμερα είναι στο 8,58%. Το 3ετές ομόλογο σήμερα έχει απόδοση 9,61% και πριν από το κλείσιμο της αγοράς ομολόγων ήταν στο 21,1%.
Ενα χρόνο μετά, τα capital controls παραμένουν
Επέτειο ενός έτους συμπληρώνουν αυτές τις ημέρες τα capital controls, που αποτέλεσαν το χειρότερο σημείο στο οποίο βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος μετά τη μεταπολίτευση. Οι περιορισμοί ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και της προκήρυξης δημοψηφίσματος. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 48 ώρες πριν από την επιβολή τους ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τα προανάγγειλε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC, τις οποίες όμως αργότερα ανασκεύασε κάνοντας λόγο για παρερμηνεία.
Στο τέλος κερδίζουν και στο real estate
Μία από τις διάσημες ποδοσφαιρικές ρήσεις είναι ότι «στο ποδόσφαιρο παίζουν πολλές ομάδες και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί». Κάτι ανάλογο μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ισχύει και στην περίπτωση της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων, μετά τη μη αναμενόμενη επικράτηση του Brexit στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Οπως προκύπτει, ήδη οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών διαχείρισης οικιστικών συγκροτημάτων καταγράφουν διαδοχικές ανόδους, σε αντίθεση με τη γενικότερη πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο από το αυξημένο ρίσκο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κάτοχοι ακινήτων στις μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις προβλέπεται να ευνοηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι ξένοι επενδυτές θα στραφούν πλέον στη γερμανική κτηματαγορά, μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η εικόνα στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που ενδέχεται να χρειαστεί αρκετούς ακόμα μήνες.