μετατρέψει τον υψηλών βαθμών γραφίτη από τη Σουηδία σε ένα νέο υλικό με την επωνυμία γραφίνη – είναι πιο ανθεκτικό από τον χάλυβα, καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού από τον χαλκό και πολύ ελαφρύ και εύκαμπτο. Τη γραφίνη χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η Samsung για την κατασκευή νέων συσκευών.
Το εν λόγω υλικό εφηύραν δύο Βρετανοί επιστήμονες, που χρησιμοποιούσαν σελοτέιπ για να αφαιρέσουν στρώματα καθαρού άνθρακα με πάχος ατόμου από νιφάδες γραφίτη. Η εργασία τους αυτή τιμήθηκε με Νομπέλ. Η αγορά, πάντως, για τη γραφίνη βρίσκεται σε στάδιο διαμόρφωσης και οι προσπάθειες της Τalga να αποκτήσει κέρδη θα ανοίξουν τον δρόμο της εμπορικής παραγωγής του υλικού. Η χρήση της αφορά από μπαταρίες και οθόνες αφής μέχρι έξυπνα ρούχα και οικοδομικά υλικά. «Φτιάχνουμε γραμμάρια γραφίνης στο εργαστήριο κάθε μέρα και, εάν φθάσουμε στο σημείο να παράγουμε τόνους σε ετήσια βάση, τότε θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά», δηλώνει ο Λόρενς Χάρντγουικ, ερευνητής στη γραφίνη για λογαριασμό του Ινστιτούτου Στέφενσον για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. «Εάν η Talga μπορεί να παράγει όγκους γραφίτη, όπως ισχυρίζεται, τότε θα έχει μια καλή ευκαιρία να παραγάγει το υλικό σε κλίμακα».
Ο Aυστραλός Μαρκ Tόμσον, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Talga και γενικός διευθυντής της, «κόλλησε» το μικρόβιο του γραφίτη σε διεθνές συνέδριο για θέματα εξόρυξης στο Χονγκ Κονγκ το 2011. Οι συμμετέχοντες πανηγύριζαν τις προοπτικές που είχε το λίθιο ως προς τη χρήση του σε μπαταρίες επόμενης γενιάς, που θα χρειάζονταν κατασκευάστριες εταιρείες τύπου Tesla Μotors και Apple. Ωστόσο, ο κ. Τόμσον πρόσεξε πως το μεγαλύτερο συστατικό στοιχείο των μπαταριών ήταν τα επικαλυμμένα με γραφίτη καλώδια και τα θετικά ηλεκτρόδια (άνοδοι). Μέχρι τότε ο ίδιος και η εταιρεία του ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη ορυχείων σιδηρομεταλλευμάτων και χρυσωρυχείων. Και όλα όσα γνώριζε περί γραφίτη είχαν να κάνουν με το ότι από τον 16ο αιώνα οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούσαν για να γράφουν και να σχεδιάζουν. Οι προοπτικές ενίσχυσης της ζήτησής του, όμως, από τους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας τον παρακίνησαν να ασχοληθεί μαζί του.
«Αφότου διαπιστώσαμε την αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων και το ποια είναι η προμηθευτική αλυσίδα στις μπαταρίες, αντιληφθήκαμε πως θέλουμε να ασχοληθούμε με τον γραφίτη», σημειώνει ο 49χρονος Αυστραλός. Στην περιοχή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και κοντά στη σουηδική πόλη Βίτανγκι εντόπισε φλέβα, την οποία περιγράφει ως «εντυπωσιακό αλλά παράξενο απόθεμα γραφίτη». Είναι τόσο μεγάλη η συγκέντρωσή του, ώστε μπορεί κάποιος να τον τεμαχίσει άκοπα σε κύβους, οι οποίοι επιδέχονται φθηνότερη και ευκολότερη επεξεργασία.
Έντυπη