Στην τελική ευθεία η αξιολόγηση των στελεχών
Αλλαγές στην Attica Bank
Όπως είχε γίνει γνωστό, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών είχε θεσπίσει κανόνες για το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να διατηρεί θέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών, με στόχο (της ΕΕ) να «εκδιωχθούν» από τις επιχειρήσεις μεγιστάνες και πρώην πολιτικοί.
Οι κανόνες είναι περίπλοκοι. Για παράδειγμα, οι διευθυντές πρέπει να έχουν
εργαστεί στον τραπεζικό τομέα για τουλάχιστον μια δεκαετία. Ταυτόχρονα, όσοι διευθύνουν τις επιτροπές και παίρνουν αποφάσεις σχετικά με τα ρίσκα και το προσωπικό δεν θα πρέπει να έχουν δουλέψει στον χρηματοπιστωτικό τομέα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τα στελέχη της εξειδικευμένης εταιρίας Spencer Stuart, που είχαν αναλάβει το σχετικό έργο, ολοκλήρωσαν τις συνεντεύξεις για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Και σύντομα πρόκειται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου αναφέρονται, αλλά και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων θα στηριχθούν, εν πολλοίς, οι τελικές αλλαγές σε πρόσωπα και κορυφαίες θέσεις, που θα ανακοινωθούν είτε στις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των ελληνικών τραπεζών του Ιουνίου (αν προλάβουν) ή τον Ιούλιο.
Και σύντομα πρόκειται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου αναφέρονται, αλλά και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων θα στηριχθούν, εν πολλοίς, οι τελικές αλλαγές σε πρόσωπα και κορυφαίες θέσεις, που θα ανακοινωθούν είτε στις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των ελληνικών τραπεζών του Ιουνίου (αν προλάβουν) ή τον Ιούλιο.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ απέστειλε στις 9 Ιουνίου επιστολή στις τράπεζες, στην οποία αναφέρονται τα ακριβή κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη του Διοικητικών Συμβουλίων.
Καλά πληροφορημένες πηγές, επικαλούμενες όσα προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο, κάνουν λόγο για αντικατάσταση των μελών ΔΣ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ειδικότερα, πρόκειται να αντικατασταθούν – σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές- 12 με 13 πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στον επιχειρηματικό, συνδικαλιστικό, νομικό κλάδο κλπ.
Πρόβλημα ωστόσο προκύπτει στην περίπτωση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, κ.Λούκας Κατσέλη, καθώς σύμφωνα με τα κριτήρια, τα μέλη ΔΣ δεν πρέπει να κατείχαν κομματική θέση τέσσερα χρόνια πριν από την ημερομηνία τοποθέτησης τους στη τράπεζα. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, η κ. Κατσέλη δεν πληρεί τα κριτήρια, αφού ήταν πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Κοινωνική Συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Κατσέλη θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τοην επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί.
Αλλαγές στην Attica Bank
Αλλαγές αναμένονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και στη διοικητική πυραμίδα της Attica Bank. Κομβικής σημασίας χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τετάρτη 15 Ιουνίου, μία ημέρα πριν την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Attica Bank. Ιωάννης Γαμβρίλης δεν αποκλείεται να παραιτηθεί ενώ στο παρασκήνιο φουντώνει η φημολογία για τον νέο πρόεδρο της τράπεζας, ο οποίος δραστηριοποιείται ήδη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πλην του προέδρου, αλλαγές με βάση τον νόμο αναμένονται και για αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία δεν είναι τραπεζικά στελέχη.
Σημειώνουμε ότι συνάντηση με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχε προχθές ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Αρης Ξενόφος, με θέμα τη μελέτη του Ταμείου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόκειται για την έρευνα που διενήργησε η McKinsey & Co για λογαριασμό του ΤΧΣ και, σύμφωνα με την οποία, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών είχαν φτάσει στα τέλη του 2015 τα 103 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να αναδιαρθρωθούν άμεσα.
Στόχος του ΤΧΣ είναι να διαμορφώσει έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις τράπεζες για τις μεγάλες εταιρικές αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και από κοινού θέματα προβληματικών χορηγήσεων.
Από την ανάλυση των δεδομένων των δανείων που συμπεριλήφθηκαν στον νέο μηχανισμό, προκύπτει πως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν 170 όμιλοι (με 11 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και 15 δισ. ευρώ συνολική έκθεση) και συνολικά 5 κλάδοι.