«Γεμάτη» είναι η εβδομάδα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο μεταξύ άλλων περιμένει να δει και το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εκταμιεύσει την υποδόση των 7,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς τους δύο ειδικούς λογαριασμούς που υπάρχουν για το λόγο αυτό. Ο ένας είναι για τα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν προς την εξυπηρέτηση του χρέους και ο άλλος για τα ποσά που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή
των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτο και είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσουν οι δύο άντρες την εκταμίευση της δόσης, σε μία κίνηση να δείξει η Ευρωζώνη ότι η εμπιστοσύνη προς την Αθήνα επιστρέφει σταδιακά.
Πάντως, η παρουσία του κ. Ρέγκλινγκ στην Αθήνα συνδέεται με την ομιλία του σε συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, θα συζητήσει με τους εκπροσώπους της τρόικας για το μέλλον της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των θεσμών θα έχουν και μία συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο για να θέσουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων αναφορικά με την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η θερινή ανάπαυλα στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημάνει «χαλάρωση» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς το φθινόπωρο αναμένεται «καυτό».
Την Τετάρτη, επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει – εκτός απροόπτου – την επαναφορά του ευνοϊκού καθεστώτος παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver). Πρόκειται για άλλη μία συμβολική κίνηση της Ευρωζώνης που σηματοδοτεί ότι η Αθήνα έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των δανειστών της, με απώτερο στόχο να γίνει το ίδιο και με τους ιδιώτες επενδυτές.
Στο βάθος όλων αυτών, βέβαια, βρίσκεται το βρετανικό δημοψήφισμα, που δεν το παρακολουθεί μόνο η Αθήνα με αγωνία, αλλά ολόκληρη η υφήλιος.