Στην Βουλή έφτασε το θέμα που ανέδειξε το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ με τις αποκαλύψεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαου Ουζούνογλου για την ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων Τούρκων προς ρωμιούς αλλά και την προκλητική τακτική του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων που ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη κοινότητας της Πόλης.
Ειδικότερα, ο κ. Ιωάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών
Νίκο Κοτζιάς καλώντας τον να λάβει μέτρα έναντι της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και πρωτοβουλίες προστασίας τόσο των περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής ομογένειας όσο και των Ορθόδοξων Ναών που μετατρέπονται σε τζαμιά.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαΐου το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ έγραψε (δείτε εδώ) ότι ο κ. Ουζούνογλου κατήγγειλε πως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας έχει να κάνει με τα ευαγή ιδρύματα. Εξήγησε ότι η ελληνορθόδοξης – ρωμαίικης κοινότητα έχει 70 ευαγή ιδρύματα. Περαν του προβλήματος της διοίκησής τους του από μια ομογένεια που αριθμεί πλέον μερικές χιλιάδες μέλη, έχει 70 ευαγή ιδρύματα και η διοίκηση αυτών, είναι ένα δύσκολο ζήτημα το σημαντικότερο ζήτημα κατά τον κ. Ουζούνογλου είναι ότι το 1974 το Αναιρετικό το Δικαστήριο της Τουρκίας, δηλαδή το αντίστοιχο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με ένα νομικό πραξικόπημα αποφάσισε ότι οι ρωμιοί είναι μεν υπήκοοι της Τουρκίας, αλλά είναι και ξένοι και επομένως τα Ιδρύματά τους δεν μπορούν να αποκτούν περιουσία από δωρεές ή ιδιοκτησίες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αυτό είχε ως συνέπεια να καταργηθούν ιδιοκτησίες που είχαν δοθεί στα 70 Ιδρύματα από το 1936. Σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο παραπάνω από 2.000 ακίνητα της ελληνορθόδοξης κοινότητας κατασχέθηκαν, εν μια ριπή. Το ζήτημα επανήλθε νομικά το 2004 και έως σήμερα έχει ανακτηθεί μέρος της χαμένης περιουσίας που όμως δεν ξεπερνά το 20%.Ο ίδιος επισήμανε ότι σήμερα βρίσκονται στο Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας 110 υποθέσεις για αιτήματα επιστροφής των ακινήτων ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξει προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρά την προσπάθεια όμως που καταβάλλεται νομικά, η Τουρκία επέλεξε άλλο δρόμο για να εμποδίσει τις απαιτήσεις της ελληνικές μειονότητας. Τον Ιανουάριο του 2014 η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, που εποπτεύει και τα Ιδρύματα της ελληνικής μειονότητας, αποφάσισε να καταργήσει την εκλογική διαδικασία για την διοίκησή τους, να τοποθετεί η ίδια τα μέλη και να πάρει έτσι τον πλήρη έλεγχό τους.
«Επίσης, υπάρχει μέσα σε αυτό το θέμα ένα ζήτημα, το οποίο και πρόσφατα ανέκυψε και είναι, ότι όλα τα Μοναστήρια στα Πριγκηπόννησα και άλλες τέσσερις Εκκλησίες, από τη δεκαετία του 1980 έχουν κηρυχθεί κατειλημμένες. Τι σημαίνει αυτό;» ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Ουζούνογλου για να εξηγήσει «Ότι η διοίκησή τους δεν ασκείται, πλέον, από τη μειονότητα και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Πρόσφατα, στη Χάλκη υπήρξε μια κατάληψη, κατάσχεση Σκήτης της Ιεράς Μονής της Καμαριώτισσας, η οποία το 1942 είχε καταληφθεί με την Εμπορική Σχολή της Χάλκης και εκεί ανακύπτει αυτό το ζήτημα των κατειλημμένων ακίνητων».