Μόνο το 3% δηλώνει ότι θα σκεφτόταν να επιστρέψει στη χώρα – Αποκαλυπτική η έρευνα της ICAP
Την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα επικαλείται η συντριπτική πλειοψηφία των νέων Ελλήνων επιστημόνων που αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό.
Στη 2η έρευνα της ICAP Advisory για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης
ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain) συμμετείχαν 853 Έλληνες του εξωτερικού εκ των οποίων το 71% είναι έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση αφού είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 72%.
Από τα άτομα που συμμετείχαν στη περσινή έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 40% και του φετινού δείγματος, μόλις 24 άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία.
Ως κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 40%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 37% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 34%.
Οι κύριοι παράγοντες που θα τους οδηγούσαν πίσω στην Ελλάδα αναδείχθηκαν το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα (50%), η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα (41%) και ένα αντίστοιχο ή και καλύτερο αποδοχών σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν στο εξωτερικό (39%).
Από την σύγκριση της φετινής έρευνας με την περσινή έρευνα διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός ατόμων έφυγε στο εξωτερικό κατά το τελευταίο έτος.
Επιπλέον, τα άτομα που εργάζονται στο εξωτερικό έχουν βελτιωμένο προφίλ αποδοχών σε σχέση με το περσινό ενώ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (35% έναντι του 30% του 2015) το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα με το 97% των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό να δηλώνει οτι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα.