ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
Το πρόβλημα έχει παραδεχθεί ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν το δημιούργησε, αλλά το κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σε «ομηρεία» βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 απόφοιτοι κολεγίων, οι οποίοι από το 2013 περιμένουν να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα για να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμα για το οποίο έχουν σπουδάσει. Το αρμόδιο όργανο της
Πολιτείας, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), από τη σύστασή του έως σήμερα έχει λειτουργήσει ελάχιστα, ταλαιπωρώντας χιλιάδες νέους ανθρώπους που προσπαθούν, σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, να βρουν τη θέση τους στην ελληνική αγορά εργασίας.
«Οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας για την άμεση εξέταση των εκκρεμών φακέλων παραμένουν ανεκπλήρωτες. Είναι προφανές ότι η απαράδεκτη αυτή ολιγωρία εκ μέρους του υπουργείου δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή, ιδίως στην παρούσα οικονομική συγκυρία», τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Όπως διευκρίνισαν, ειδικά σε ό,τι αφορά τα πτυχία που οδηγούν σε νομοθετικά ρυθμισμένα επαγγέλματα, όπως είναι οι λογιστές, η μη λήψη απόφασης για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας από το ΣΑΕΠ συνεπάγεται τον πλήρη αποκλεισμό των πτυχιούχων αυτών από την άσκηση του επαγγέλματός τους. Κι αυτό, διότι πτυχιούχοι λογιστικής δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
Την ίδια ώρα, λόγω της μη λειτουργίας του ΣΑΕΠ, δημόσιοι υπάλληλοι -αν και διαθέτουν τα κατά τον νόμο προσόντα- στερούνται τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη, ενώ πτυχιούχοι κολεγίων δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς που προκηρύσσει το ΑΣΕΠ, σε προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ. Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος έχει ήδη κινηθεί νομικά για το ζήτημα, ζητώντας την άρση κάθε διάκρισης εις βάρος των φοιτητών των κολεγίων και την εξίσωσή τους με τους υπόλοιπους φοιτητές δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ν. Φίλης
Το πρόβλημα έχει παραδεχθεί ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν το δημιούργησε, αλλά το κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το πρόβλημα έχει παραδεχθεί ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν το δημιούργησε, αλλά το κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Όπως υποστήριξε ο κ. Φίλης από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Βασίλη Κόκκαλη, η γιγάντωση των αρμοδιοτήτων του ΣΕΑΠ, αλλά και η κατάργηση τόσο της διάταξης που προέβλεπε ότι αρμόδιες αρχές ήταν οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις όσο και της υπηρεσιακής μονάδας του υπουργείου Παιδείας, χωρίς πρόβλεψη για διοικητική υποστήριξη, οδήγησαν στο να βρίσκονται σήμερα σε ομηρεία χιλιάδες νέοι άνθρωποι.
«Θέλω να ζητήσω συγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για αυτή την καθυστέρηση που δεν τιμά κανέναν. Μέχρι τέλος του 2016 θα έχουν εκκαθαριστεί πλήρως οι περίπου 3.000 φάκελοι που εκκρεμούν στο ΣΑΕΠ», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας. Πρόσθεσε δε, ότι το υπουργείο Παιδείας θα βελτιώσει το ισχύον προεδρικό διάταγμα ώστε, με την συνεπικουρία επιμελητήριων, το ΣΑΕΠ να μπορέσει γρήγορα να εξετάσει όλους τους εκκρεμείς φακέλου».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, η Πολιτεία όχι μόνο δεν υποστηρίζει αλλά αντίθετα θέτει εμπόδια στην προσπάθεια των Κολεγίων να προσελκύσουν ξένους φοιτητές. «Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η προσέλκυση ξένων σπουδαστών παραμένει ευχή αφού όχι μόνο δεν υποστηρίζεται, αλλά συναντά σημαντικά εμπόδια (εξασφάλιση θεωρήσεων εισόδου και άδειας διαμονής αλλοδαπών σπουδαστών κ.λπ.)» τόνισαν, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου η προσέλκυση ξένων φοιτητών να καταστεί επιτέλους δυνατή.