“Κόλαφος” είναι το συμπληρωματικό μνημόνιο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Υγεία και ιδιαίτερα στον τομέα της συγκράτησης των δαπανών, με τους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ για φάρμακο, διαγνωστικές εξετάσεις και ιδιωτικές κλινικές να βρίσκονται για ακόμη μια φορά εκτός στόχου.
Οι θεσμοί στέλνουν νέο αυστηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέροντας πως παρά τις περικοπές στην τιμή των φαρμάκων και των εξετάσεων, η χώρα βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω στην υιοθέτηση δομικών
αλλαγών που θα μπορούσαν να μειώσουν τα δημόσια έξοδα, ενώ την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να είναι προβληματικός.
Μάλιστα η τρόικα κρούει ξανά το καμπανάκι του κινδύνου, προειδοποιώντας με νέα, πιο σκληρά μέτρα, αν το υπουργείο Υγείας δεν καταφέρει να βάλει τάξη στους προϋπολογισμούς της περίθαλψης. Στο στόχαστρο αρχικά μπαίνουν οι διαγνωστικές, που έχουν και στο παρελθόν υποστεί μεγάλες περικοπές στις τιμές αποζημίωσης. Φαίνεται ωστόσο πως ακόμη δεν υπάρχει ικανοποίηση με τα αποτελέσματα, οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μεγαλύτερο ψαλίδι στους δαπανηρούς κωδικούς.
Όπως σημειώνουν επίσης οι θεσμοί, θα πρέπει να μπει άμεσα τέλος στο μηχανισμό του claw back που έχει κυριολεκτικά στραγγίξει την ιδιωτική αγορά. Η εντολή που δίνουν προς το υπουργείο Υγείας είναι να βάλει φρένο στις υπερβάσεις και μάλιστα μέχρι το Δεκέμβριο να έχει βρει τρόπο ώστε την επόμενη χρονιά το claw back προς τις επιχειρήσεις Υγείας, το ποσό δηλαδή που πληρώνουν για τη διαφορά των πραγματικών δαπανών σε σύγκριση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, να είναι κατά 30% μειωμένο σε σχέση με τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα το 2018 θα πρέπει να επιτευχθεί επιπλέον μείωση 30% σε σχέση με το 2017.
Η δυσαρέσκεια για την πορεία των οικονομικών της Υγείας είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Τα τελευταία στοιχεία για τα χρέη του δημοσίου στις επιχειρήσεις της Υγείας αποκαλύπτουν το μέγεθος της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Ο τομέας της Υγείας καταλαμβάνει το 40% των συνολικών οφειλών, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,6 δισ. αφορά οφειλές του ΕΟΠΥΥ και το 1,1 δισ. ευρώ οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων. Όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, τα παλιά χρέη υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 200 εκατ. Εντούτοις οι μεγαλύτερες οφειλές εκκρεμούν στις εταιρείες του φαρμάκου, φθάνοντας και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων τα 1,3 δισ. ευρώ.
Έτσι τα βασικότερα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τους επόμενους μήνες αφορούν: κεντρικό σύστημα προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία στο 60% μέχρι το τέλος του 2016 και στο 80% μέχρι το τέλος του 2017, ετήσιοι οικονομικοί έλεγχοι όλων των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, μηνιαίος έλεγχος των ιδιωτικών κλινικών, περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων (ειδικά στα γενόσημα και στα σκευάσματα που δεν προστατεύονται από πατέντα) και αναπροσαρμογή των συνταγογραφικών στόχων των γενοσήμων για τους γιατρούς.