Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν χθες το υπουργείο Υγείας και η ΕΛ.ΑΣ., έχουν ξεκινήσει στοχευμένοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και τη διεύθυνση
Οικονομικής Αστυνομίας (έπειτα από εισαγγελική παραγγελία) στο πλαίσιο των οποίων την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη ελέγχθηκαν σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μεγάλων νοσοκομείων. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, οι οποίοι άλλωστε θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι επιθεωρητές ελέγχουν, μεταξύ άλλων, πόσα φάρμακα αγοράζονται, πόσα διατίθενται, πόσα «περισσεύουν», εάν αυτά έχουν χρεωθεί σε ΑΜΚΑ ασθενών αλλά και το είδος των φαρμάκων που «κινούνται» περισσότερο. Στο ΣΕΥΥΠ, την εντολή για τους ελέγχους έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, ενώ αντίστοιχη έρευνα έγινε και το 2015, με εντολή του πρώην υπουργού κ. Κουρουμπλή, από την οποία ωστόσο δεν είχαν προκύψει αξιοποιήσιμα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν βρεθεί στο εξωτερικό φάρμακα υψηλού κόστους που είχαν «αποζημιωθεί» κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια στιγμή, ασθενείς του ΑΧΕΠΑ αγοράζουν με δική τους δαπάνη χειρουργικά υλικά, αξίας που ενδεικτικά φτάνει τα 500 ευρώ, τα οποία και «δωρίζουν» στο νοσοκομείο προκειμένου να χειρουργηθούν. Την απίστευτη αυτή καταγγελία κάνει το Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκης), που κάνει λόγο για «διαχωρισμό των ασθενών σε έχοντες και μη». Οπως αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, «ορισμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται, όταν επιβάλλεται να χειρουργηθούν, λόγω των σοβαρών υλικών ελλείψεων που υπάρχουν στο νοσοκομείο μας, αναγκάζονται να αγοράζουν τα χειρουργικά υλικά (π.χ. απινιδωτές, καθετήρες port – ενδεικτικής αξίας 500 ευρώ), με αποτέλεσμα να προσπερνούν τις λίστες αναμονής ασθενών που αδυνατούν να αγοράσουν τα υλικά τους και περιμένουν στη σειρά για επεμβατικές τεχνικές πάνω από ένα έτος». Οι ασθενείς «δωρίζουν» τα υλικά στο νοσοκομείο και επισημοποιείται η θετική απόφαση αποδοχής της δωρεάς από το Δ.Σ. του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το Σωματείο εργαζομένων, η συγκεκριμένη πρακτική γίνεται από τις αρχές του έτους, ενώ το ίδιο το Σωματείο έχει στα χέρια του τουλάχιστον 25-30 έγγραφα αποδοχής αυτού του είδους των δωρεών από ασθενείς.
«Στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που η ψευτοαριστερή κυβέρνηση σώζει στα λόγια, συμβαίνουν τα εξής παράδοξα: Οποιος ασθενής έχει χρήματα σώζεται. Οποιος ασθενής δεν έχει χρήματα κινδυνεύει να πεθάνει», είναι το σχόλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, που καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει μία απάντηση σχετικά με το θέμα αυτό. Η Ομοσπονδία διοργανώνει για την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου εικοσιτετράωρη πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ στις 11 π.μ. της ίδιας ημέρας έξω από το υπουργείο Υγείας.
Έντυπη