«Η χώρα εισέρχεται σε νέα υφεσιακή τροχιά, που ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία», αναφέρει ο ΣΕΒ και προσθέτει πως είναι σαφές ότι η χώρα έχει χάσει κάθε αξιοπιστία έναντι των εταίρων και
δανειστών μας, «με δεδομένη τη μεταχείριση που μας επιφυλάχθηκε όσον αφορά στην εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων, πριν εκταμιευθεί η δόση». Επίσης σημειώνει ότι «δυστυχώς οι προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις επιδιώξεις της χώρας μας, ώστε να αποκτήσει σταθερό οικονομικό ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια, αφού οι Ευρωπαίοι μετέθεσαν την οριστική λύση για το 2018, δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας».
Ο ΣΕΒ συνεχίζει αναφέροντας ότι «είναι κρίμα που η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει τόσο χαμηλά» και υποστηρίζει πως «δεν επιτρέπεται να εκστομίζονται φράσεις από επίσημα χείλη, όπως αυτές περί προθέσεων του ΣΕΒ να περικόψει τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, ή ότι τα βάρη να μετακυλισθούν στους “μενουμευρωπαίους” ή να γίνονται μελέτες περί του “χαμηλού κόστους” μιας αποδεδειγμένα αντιπαραγωγικής και αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης». Επίσης κάνει λόγο για ανάγκη επεξεργασίας μιας πρότασης ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης που θα έχει ως επίκεντρο τη μείωση της φοροδιαφυγής αλλά και της εισφοροδιαφυγής, μέσω του περιορισμού της αδήλωτης εργασίας και του υψηλού μη μισθολογικού κόστους. «Μια τέτοια άσκηση σίγουρα θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη από την επιμονή σε παρεμβάσεις που δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς, ειδικά στις εργασιακές σχέσεις, με ενδεικτικό παράδειγμα τις μαζικές απολύσεις και την ανταπεργία (lock out)». Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως «πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο λαός ζούσε με ψέματα και αυταπάτες. Τώρα ο κόσμος θέλει δουλειές, αξιοπρέπεια, σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική για το μέλλον του, που μόνον η σωστή εφαρμογή του προγράμματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορούν να εξασφαλίσουν».
Έντυπη