Ο στρατός του Ιράκ στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται έχει την υποστήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών μέσων που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και τα πυρά όλμων από την πλευρά των τζιχαντιστών που αναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να καταλάβουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης, αλλά οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε αρκετά σημεία της πόλης που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.
Κραυγή αγωνίας έρχεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση Norwegian Refugee Council, η οποία καλεί την ιρακινή κυβέρνηση να αναλάβει δράση «μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας».
Πολλοί αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο, βρίσκονται απροστάτευτοι σε θερμοκρασίες που αναμένεται να αγγίξουν τις επόμενες ημέρες τους 47 βαθμούς Κελσίου.
Οι προμήθειες εξαντλούνται, οι καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις. Σε έναν καταυλισμό που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μόνο μία τουαλέτα για 1.800 γυναίκες.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι δίνει ήδη μάχη για να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 3,4 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων. Το κύμα εσωτερικής μετανάστευσης αναμένεται δε να αυξηθεί καθώς προετοιμάζεται η μεγάλη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης.