Βερολίνο
Μόλις δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας καλείται να αποφασίσει εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την εξουσία να «κάνει ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να σώσει το ευρώ, εφαρμόζοντας -αν ποτέ χρειαστεί- πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συγκεκριμένων μόνο χωρών.
Τον Ιούλιο του 2012 και μεσούσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει ότι η τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει το κοινό νόμισμα. Μια εβδομάδα μετά ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ΟΜΤ το οποίο περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης με προβλήματα.
Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, αλλά η ανακοίνωσή του ήταν αρκετή να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Αρκετοί Γερμανοί προσέφυγαν στη συνέχεια στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας τους εγείροντας θέμα νομιμότητας για τις υπερεξουσίες που απολαμβάνει η ΕΚΤ.
«Το κίνημα για το Brexit και οι ενάγοντες σε αυτή την υπόθεση έχουν παρόμοια κίνητρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό» δηλώνει στο Bloomberg ο Κριστόφ Σχάλαστ που είναι καθηγητής Νομικής στο Frankfurt School of Finance.
«Υπάρχει μια συγκεκριμένη αντιευρωπαϊκή τάση κι εδώ. Ορισμένοι από τους ενάγοντες κινούνται εδώ και χρόνια νομικά ενάντια σε κάθε βήμα της ενοποίησης της Ευρώπης» προσθέτει.
Πέρυσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως για την εφαρμογή του προγράμματος ΟΜΤ. Τώρα οι γερμανοί δικαστές καλούνται να αποφασίσουν εάν η απόφαση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου είναι αποδεκτή με βάση το Σύνταγμα της Γερμανίας.