Σκοπός είναι να αναζητηθούν τρόποι για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζουν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές την επικείμενη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ), αντιπτεράρχου (Ι)Χρήστου Βαϊτση, στην Τουρκία. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 14 ως τις 17 Ιουνίου και ο σκοπός είναι να αναζητηθούν τρόποι για την αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης στο Αιγαίο λόγω των τουρκικών υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και νησίδες.
Ο αντιπτέραρχος Βαϊτσης θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του, πτέραρχοΑμπιντίν Ουνάλ με τον οποίο έχουν αναπτύξει καλή χημεία. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν άλλωστε πάλι πρόσφατα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Air Chiefs’ Conference – EURAC) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 7 Μαϊου.
Η επίσκεψη Βαϊτση, οι αρχικές σκέψεις για την οποία προέβλεπαν την πραγματοποίησή της τον περασμένο Απρίλιο, έχει την απόλυτη κάλυψη όχι μόνο της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση τουΑλέξη Τσίπρα με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Οι πρόσφατες τουρκικές υπερπτήσεις, με έμφαση στην περιοχή των Οινουσσών, αλλά και η γενικότερη δραστηριότητα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν θορυβήσει επιτελείς τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Πεντάγωνο. Ωστόσο, ψύχραιμες φωνές θεωρούν ότι η Αθήνα μπορεί τόσο να μεταφέρει «το μήνυμα της διεθνούς νομιμότητας στους γνωστούς αποδέκτες» – κάτι που επισήμανε στην ομιλία του ο Α/ΓΕΑ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη την περασμένη Δευτέρα 30 Μαϊου στην Κάρπαθο – όσο και να αναζητήσει πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που αν ξεφύγουν από τον έλεγχο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο αντιπτέραρχος Βαϊτσης είναι άνθρωπος με πολύ καλή γνώση των περίπλοκων τεχνικών λεπτομερειών που αφορούν στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Στο δε παρελθόν, από συγκεκριμένες επιτελικές θέσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει ασχοληθεί πολύ στενά (σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών) με σειρά ζητημάτων που άπτονται των ελληνοτουρκικών αμυντικών σχέσεων.