Ακριβώς 10 ημέρες πριν το δημοψήφισμα που θα κρίνει την πορεία της Βρετανίας εντός ή εκτός ΕΕ, οι αναλυτές εμφανίζονται ότι ένα Brexit θα πυροδοτήσει αναταραχές στις αγορές της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όπως γράφει η ιταλική La Stampa, οι αναλυτές λένε ότι αυτό θα
προκαλέσει κύμα πωλήσεων των μετοχών που θεωρούνται ότι εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο, με πρώτες τις τραπεζικές. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διαμηνύει πως η ευρωτράπεζα είναι «έτοιμη για παν ενδεχόμενον».
«Είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο», είπε από την πλευρά της χθες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, η επικεφαλής του εποπτικού οργάνου για τις τράπεζες και την ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.
«Ζητήσαμε τα σχέδια των τραπεζών που θα δέχονταν το μεγαλύτερο πλήγμα (σσ σε περίπτωση Brexit) και διενεργούμε τεστ αντοχής για να βεβαιωθούμε ότι είναι επαρκώς θωρακισμένες», είπε η ίδια.
Πρόκειται για έναν νέο τύπο τεστ αντοχής που αποτελεί κοινή πρακτική στη χώρα μας, σημειώνει η La Stampa. Αν και τα στρες τεστ που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αποτελούσαν ασκήσεις επί χάρτου. Αν όμως κάτι πάει στραβά (εννοώντας το Brexit) αυτή τη φορά θα πρόκειται για ανηλεή πόλεμο.
«Θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση, αυτό είναι βέβαιο», αναφέρει η Paola Subacchi, οικονομολόγος στην Chatham House του Λονδίνου. Η Ιταλίδα ερευνήτρια προβλέπει «μαζική εκροή ρευστού Ευρωπαίων από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα είναι μόνον η αρχή μιας εποχής τεράστιας αβεβαιότητας».
«Οι αγορές έχουν καταληφθεί από την επικείμενη απειλή της βρετανικής ψηφοφορίας» – παραδέχεται ο Ken Peng, αναλυτής της Citi Private Bank στο Χονγκ Κονγκ σχολιάζοντας την πτώση που σημειώνεται στις ασιατικές αγορές «Είναι δύσκολο να πείσεις κάνποιν να λάβει αποφάσεις πριν την ψηφοφορία. Ενα Brexit θα καταδικάσει την Ευρώπη σε χρόνια αβεβαιότητα. Είμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή», παραδέχτηκε για να προσθέσει ότι όλες οι τράπεζες σημειώνουν πτώση και σε περίπτωση Brexit θα επηρεαστούν ακόμα περισσότερο.
Η ΕΚΤ, πάντως, σημειώνει η la Stampa, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα. Στη Φρανκφούρτη έχουν προσδιορίσει το ποιες τράπεζες αισθάνονται πιο ευάλωτες: είναι κυρίως εκείνες που έχουν ακόμη ένα βρετανικό προφίλ. Ολα εξετάζονται κατά περίπτωση, υπογράμμισε η Ντ Nouy, καθώς, όπως εξηγεί, «οι κίνδυνοι που συνδέονται με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ διαφέρουν από τη μία τράπεζα στην άλλη.»
Το κλίμα, σημειώνει το δημοσίευμα, ομοιάζει με το κλίμα που επικρατούσε τον Ιούνιο του 2015 με το δράμα του ελληνικού δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τους δανειστές. Τότε υπήρχαν τρία σενάρια: ένα για το «ναι», ένα για το «όχι» και ένα για ένα «ναι» τόσο αδύναμο που θα έμοιαζε με «όχι».
Τώρα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και είναι ανάγκη το σύστημα να είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο. Ότι υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας που θα μπορέσει να απορροφήσει και να αποκαταστήσει κάθε αστάθεια. Εδώ η κρίση θα εκδηλώνεται βδομάδα τη βδομάδα, όχι άμεσα.
Πάντως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Jonathan Loynes, υποστηρίζει ότι η ψήφος κατά της ΕΕ θα ωθήσει την ΕΚΤ να λανσάρει νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής που θα είναι αντισυμβατικού χαρακτήρα. Θεωρεί πιθανή ακόμα και τη λύση των «χρημάτων που θα πέφτουν από ελικόπτερο», χρημάτων δηλαδή που δίνονται χωρίς επιπλέον χρεώσεις για την υποστήριξη οικονομιών και επιχειρήσεων. Αυτή η λύση συζητείται εδώ και μήνες, αλλά υπάρχει διχογνωμία στους κόλπους της ΕΚΤ.
Για όλα αυτά, αλλά και για το μέλλον των θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ο Ντράγκι συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες της συνάντησης. Ερωτηθείς στο μεταξύ για το αν συχζητήθηκαν τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε περίπτωση Brexit, ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε σιβυλλικά ότι συζητήθηκαν τα θέματα της τρέχουσας οικονομικής επικαιρότητας