Σε υποβαθμίσεις των βρετανικών μετοχών προχωρούν μια σειρά από τράπεζες, προειδοποιώντας ότι ο τραπεζικός κλάδος θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το Brexit.
Η Citigroup αναφέρει ότι οι τράπεζες είναι ένας από τους πιο εκτεθειμένους κλάδους στο Brexit, ιδιαίτερα ο εγχώριος βρετανικός τραπεζικός κλάδος. Ωστόσο, όπως προσθέτει, και οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η Citigroup υποβάθμισε τις τιμές στόχους και τις προοπτικές μιας σειράς ιταλικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς υπό πίεση εξαιτίας του μεγάλου όγκου «κόκκινων» δανείων. Ενδεικτικά, υποβάθμισε τις Intesa Sanpaolo και BP Emilia ενώ ειδικά για την Unicredit σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια από τις πιο αδύναμες ιταλικές τράπεζες στην αγορά, εξαιτίας των ερωτηματικών που παραμένουν αναφορικά με τη στρατηγική της και την κεφαλαιακή της επάρκεια. Άμεση ήταν η αντίδραση από τις ιταλικές Αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε ένεση ρευστότητας 4,4 δισ. δολ. στις τράπεζες.
Η Deutsche Bank και η UBS επίσης δέχτηκαν περικοπές στις τιμές στόχους τους από την αμερικανική Citigroup.
Την ίδια στιγμή, σε ανάλυσή της η Barclays, τονίζει ότι προβλέπει ήπια ύφεση στη Βρετανία το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs, που προβλέπει επίσης ήπια ύφεση στη χώρα έως τις αρχές του 2017.
Για να αντιμετωπίσει την ύφεση η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν από το 0,5%, εκτιμά η Barclays, και γι’ αυτό υποβαθμίσει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε neutral, σημειώνοντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα δεχτούν πιέσεις.
Μειώσεις στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών προβλέπει και η JPMorgan.