Η κυρία Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι «από τώρα μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών και της διευκόλυνσης των συναλλαγών»
«Η άρση των capital controls θα γίνει μόλις ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις» υποστήριξε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ Ελλάδος (ΕΤΕ), Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Σύμφωνα με την ίδια, οι τρεις προϋποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη εκπληρωθεί, είναι οι εξής:
Όπως εξήγησε η Λούκα Κατσέλη, «η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν η πρώτη προϋπόθεση, το πρώτο σημαντικό βήμα».
Δεύτερη προϋπόθεση, πρόσθεσε, «είναι η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Αυτή, όπως είπε, «αναμένεται σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και την εκταμίευση της πρώτης δόσης».
Τρίτη και πιο σημαντική προϋπόθεση, σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη, «είναι η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».
Πάντως, η κυρία Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι «από τώρα μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών και της διευκόλυνσης των συναλλαγών».
Όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτίμησε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην παρούσα φάση, για το τραπεζικό μας σύστημα» και υπενθύμισε ότι «από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα στο 42%».
«Χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκαστικά θα εμπλέξουν και εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων» τόνισε στη συνέχεια και κατέληξε:
«Αν η διαχείρισή τους γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων».