εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών.
Ομως οι συνδικαλιστές σχεδιάζουν να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους και προγραμματίζουν από σήμερα καταλήψεις τμημάτων του λιμανιού του Πειραιά, την ώρα που αναμένονται οκτώ ξένα κρουαζιερόπλοια.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει, όπως αποκάλυψε η «Κ», νομοσχέδιο για μετατάξεις υπαλλήλων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να εκτονώσει την κατάσταση, χωρίς όμως να έχει αρχίσει να το επιτυγχάνει, χωρίς να ζητεί έστω αναστολή της απεργίας και χωρίς να επιτρέπει στις διοικήσεις των δύο εισηγμένων, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, όπως έχει εμμέσως πλην σαφώς ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Πάντως η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με το Δημόσιο, με την οποία η Cosco θα λειτουργήσει το λιμάνι, εγκρίθηκε χθες από τη γενική συνέλευση της εισηγμένης και παίρνει τον δρόμο προς την Βουλή για κύρωση, εξέλιξη που θα ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση.
Την ίδια ώρα, κύκλοι της Cosco δηλώνουν στην «Κ» πως η κινεζική εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως «ο επενδυτής, σεβόμενος τη συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει έως τον Ιούνιο του 2017, και βέβαια το ελληνικό εργατικό δίκαιο, είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει έναν ειλικρινή αλλά και ρεαλιστικό διάλογο για τον νέο γενικό κανονισμό προσωπικού, μόνον όμως υπό τον όρο πως θα διασφαλίζονται ανταγωνιστικά μισθολόγια και αύξηση της παραγωγικότητας».
Οι ίδιες πηγές αλλά και νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν μη δεσμευτική και νομικά έωλη τη γνωμοδότηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία ισχύει ο υπάρχων γενικός κανονισμός προσωπικού. Επισημαίνουν πως και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας έχει χρησιμοποιήσει πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού συγκεκριμένα αναφέρει πως πρόκειται για «άποψη».
Οι εξελίξεις όμως είναι ραγδαίες. Χθες η γενική συνέλευση του ΟΛΠ, εκτός από τη σύμβαση παραχώρησης, ενέκρινε και νέο μικρότερο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς τη συμμετοχή πλέον των δύο εκπρόσωπων των εργαζομένων.
Eπιστολές διαμαρτυρίας
Ολα αυτά, βέβαια, δεν έχουν εμποδίσει τις ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες «termination voyage», που προβλέπονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, και ξεφορτώνουν έτσι τα κοντέινερ που προορίζονται για Θεσσαλονίκη στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ που διαχειρίζεται η κινεζική θυγατρική ΣΕΠ Α.Ε., το μόνο τμήμα του λιμανιού του Πειραιά μαζί με την ακτοπλοΐα που λειτουργεί κανονικά. Οι Βορειοελλαδίτες αλλά και οι Bαλκάνιοι παραλήπτες των κοντέινερ υποχρεώνονται έτσι να μεταφέρουν ανά την Ελλάδα και τα Βαλκάνια τα εμπορεύματά τους ιδίοις εξόδοις.
Παράλληλα πυκνώνουν οι επιστολές διαμαρτυρίας προς τον ΟΛΠ και την κυβέρνηση από μεγάλους ξένους ομίλους κρουαζιέρας, τα πλοία των οποίων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων επιβατών. Και η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερεύσει με τις προγραμματιζόμενες από τους συνδικαλιστές καταλήψεις, τη στιγμή που η σεζόν της κρουαζιέρας εισέρχεται στο αποκορύφωμά της.
Eτσι, η αγορά και όχι μόνον έχει αρχίσει να καυτηριάζει με τον πιο δεικτικό τρόπο την απουσία έστω και μιας ξεκάθαρης έκκλησης του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα προς τους εργαζομένους, να σταματήσουν τις επιβλαβείς για την οικονομία κινητοποιήσεις τους. Εξάλλου ακόμα και μεταξύ των συνδικαλιστών έχουν κατά πληροφορίες αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα ρήγματα, με κάποιους να θέλουν λιγότερο παρεμβατικές κινητοποιήσεις και άλλους να οδηγούνται προς ακραίες επιλογές.
Έντυπη