Μπορεί το ζήτημα της πώλησης ποσοστού 5% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕνα μην αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, πλέον προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, η σύνδεσή του με το επόμενο πακέτο υπο-δόσεων των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, δημιουργεί ένα σαφές χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες
Σε ρόλο ρυθμιστή βρίσκεται η Deutsche Telekom, βασικός μέτοχος του Οργανισμού με 40%, η οποία διαθέτει δικαίωμα πρώτης προτίμησης για οποιοδήποτε ποσοστό της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας διατεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Κατά συνέπεια, η θέση της γερμανικής εταιρείας θεωρείται de facto καθοριστικής σημασίας. Όπως εξηγούν γνώστες της υπόθεσης, “ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ έχει γίνει με την παραδοχή μίας κατ’ αρχήν δέσμευσης της DT να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό στον ΟΤΕ, όμως εάν υπάρξει αλλαγή πορείας ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.
Το Capital.gr ζήτησε την άποψη της Deutsche Telekom για το κατά πόσον υπάρχει πρόθεση απόκτησης επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ. Ο Andreas Fuchs, εκπρόσωπος της Deutsche Telekom και υπεύθυνος του τομέα Finance, Mergers and Acquisitions, απαντώντας, ανέφερε πως “η θέση της DT είναι πάγια, όπως ορίζει η συμφωνία των μετόχων, η Deutsche Telekom έχει συγκεκριμένα δικαιώματα”, ενώ επισημαίνει ότι “η DT θα αποκτήσει επιπλέον μετοχές σε οποιοδήποτε asset, μόνο αν η συναλλαγή έχει οικονομικό νόημα και ενισχύει την αξία του ομίλου. Αυτό, φυσικά, ισχύει και για τον ΟΤΕ. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση μας για το θέμα αυτό”.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως η γερμανική εταιρεία ζήτησε – και φαίνεται να λαμβάνει – χρόνο, προκειμένου να αποφασίσει για το θέμα του ΟΤΕ, επιθυμώντας να αξιολογήσει τις προεκτάσεις που θα έχει σε λειτουργικό, διοικητικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο η απόκτηση ενός μεγαλύτερου ποσοστού στον ελληνικό όμιλο τηλεπικοινωνιών.
Σημειώνεται πως ο ΟΤΕ διαθέτει 490.150.389 μετοχές και η χρηματιστηριακή του αξία διαμορφώνεται, σήμερα, στα 4,426 δισ. ευρώ, επομένως το 5% του Οργανισμού αντιστοιχεί, σε τρέχουσες τιμές, σε 220 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, η DT διαθέτει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου, ποσοστό 10% (6% άμεσα και 4% μέσω του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την απορρόφηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ) κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, 43% βρίσκεται μοιρασμένο σε χαρτοφυλάκια Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών και το υπόλοιπο σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών και σε ελεύθερη διασπορά.
Η Συμφωνία Μετόχων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Deutsche Telekom δεσμεύει και τους δύο βασικούς μετόχους και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι πως σε περίπτωση που το ποσοστό του Δημοσίου μειωθεί κάτω από 10%, χάνεται το δικαίωμα αρνησικυρίας για ορισμένα επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα, ωστόσο, διατηρούνται δικαιώματα για περιορισμένο αριθμό θεμάτων, μεταξύ των οποίων και για θέματα εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα, προβλέπεται πως το Ελληνικό Δημόσιο, για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζει να κατέχει τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου, θα διορίζει τα 5 από τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ.
Τρίτοι παρατηρητές αναφέρουν πως πάντοτε υπάρχει και η λύση της διάθεσης αυτού του 5% μέσω του Χρηματιστηρίου, ωστόσο αυτή η οδός κρίνεται ως μη συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, αφού θα απολέσει την προνομιακή του θέση ως συνομιλητή της DT, χωρίς να έχει τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας πώλησης μιας τόσο στρατηγικής συμμετοχής.