Περισσότερες από 1.000 επιχειρηματικές συναντήσεις επιχειρηματικών εκπροσώπων από την Ιαπωνία και την Κορέα διοργάνωσε, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ (Enterprise Greece) σε συνεργασία με τα γραφεία των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Ελληνικών Πρεσβειών σε Τόκυο και Σεούλ.
Συγκεκριμένα, από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, 152 ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες συναντήθηκαν με 30 αγοραστές από τις παραπάνω
χώρες, με στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών του αγροτοδιατροφικού τομέα, θεμελιώνοντας τη μελλοντική σύναψη εμπορικών συμφωνιών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Βελισσάριος Δότσης δήλωσε: «Η Κορέα και η Ιαπωνία αποτελούν αγορές-στόχους για τα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα και στο πλαίσιο αυτό θα εντείνουμε την προσπάθειά μας, εκτιμώντας ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγών. Αυτό προκύπτει και από τις επιχειρηματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων θα φανούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ξένοι αγοραστές επιβεβαίωσαν την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και φαίνονται πρόθυμοι να συνεχίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Παράλληλα και οι εκπρόσωποι των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης που τους έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε ένα μεγάλο στοχευμένο κοινό. Δεδομένου του ενδιαφέροντος που διαπιστώσαμε, πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με τις αγορές της Ιαπωνίας και της Δημοκρατίας της Κορέας».
O επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκυο, Διονύσης Πρωτόπαπας, ο οποίος συνόδευε την ιαπωνική αποστολή δήλωσε: «…Φέρνοντας σοβαρούς αγοραστές από την Ιαπωνία σε απ’ ευθείας επαφή με επιλεγμένες ελληνικές εταιρείες βοηθούμε να γίνει γνωστή η Ελλάδα ως χώρα παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων να ανατραπεί η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και κυρίως να συντμηθεί σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου μία ελληνική εταιρεία να συνάψει συνεργασία με μία ιαπωνική.»
O επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ, Αθανάσιος Καραπέτσας, ο οποίος συνόδευε την κορεατική αποστολή δήλωσε: «Η πρωτοβουλία για πρόσκληση αγοραστών τροφίμων από την Κορέα και την Ιαπωνία αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές παραγγελίες ελληνικών προϊόντων… διαμορφώθηκε ένα θετικό κλίμα που θα συμβάλλει στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος για τα προϊόντα της χώρας μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες αυτές για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη δυναμική που δημιουργήθηκε.»