Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έκαναν λόγο για 1,3 εκατομμύρια διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα εβδομάδες μετά την υπερψήφιση των νέων μέτρων για τα εργασιακά και εν μέσω του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που απειλείται και από τρομοκράτες τζιχαντιστές (Vid)
Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε πως οι διαδηλώσεις ενδέχεται να απαγορευθούν τις επόμενες μέρες στη Γαλλία, αν “η προστασία των αγαθών και των προσώπων δεν μπορεί να διασφαλισθεί”, όωπς ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ. Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει ήδη σωρεία αντιδράσεων λίγες ώρες μετά τη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι κατά του νέου νόμου για τα εργασιακά.
“Σε μια στιγμή που η Γαλλία φιλοξενεί το Euro, που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον άδεια για πραγματοποίηση διαδηλώσεων αν οι όροι της προστασίας των αγαθών και των προσώπων και των δημόσιων αγαθών δεν έχουν διασφαλισθεί”, δήλωσε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τον Λε Φολ.
Αφορμή για τα παραπάνω ήταν όπως αναφέραμε οι πορείες στο Παρίσι κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 40 άτομα και συνελήφθησαν συνολικά 44.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις έκαναν λόγο για 1,3 εκατομμύρια διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι ο αριθμός τους ανήλθε σε 125.000, εκ των οποίων οι 75.000 με 80.000 στο Παρίσι.
Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, διαδηλωτές εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με χημικά και εκτεταμένη καταστολή. Σε περίπου 130 άτομα, τα οποία είχαν προσαχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων, απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις σημερινές διαδηλώσεις. “Αυτό δεν είναι το τέλος. Ο αγώνας συνεχίζεται”, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Philippe Martinez.
Την Παρασκευή έχει προβλεφθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της CGT και την υπουργό Εργασίας Μιριάν Ελ Κομρί. Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, καθώς και στις 28 Ιουνίου, τρεις μέρες πριν τη μεταφορά του στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση.
Με τον νέο νόμο η κυβέρνηση Ολάντ επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλλουν εναλλακτικά ωράρια εργασίας, διαφορετικά από αυτά των συλλογικών συμβάσεων, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες.
Σε “εξαιρετικές περιστάσεις” όπως αναφέρεται, θα είναι επιτρεπτό να επεκτείνεται το εβδομαδιαίο ωράριο έως και τις 60 ώρες. Επίσης, αντί της υπερωριακής αμοιβής, η πρόταση προβλέπει περισσότερες μέρες ρεπό.