Ο Independent αναλύει τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
1) Οι ηλικιωμένοι ψήφισαν «έξω», οι νέοι «μέσα»
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις το 39% των ατόμων άνω των 65 είπαν ”Ναι” στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του YouGov. Οι νέοι άνθρωποι εκδιώχθηκαν από
την Ευρώπη, χωρίς να το θέλουν. Ένα τεράστιο 75% των ατόμων κάτω των 25 ετών να επιθυμούν να παραμείνουν στην ΕΕ», αναφέρει η εφημερίδα σε άρθρο της.
2) Οι πόλεις με μεγαλύτερο δείκτη μορφωτικού επιπέδου κατά των υπολοίπων
Η Σκωτία ψήφισε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, το ίδιο και το Λονδίνο, το Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι στην Ουαλία, διάλεξαν το «εκτός». Ο διαχωρισμός δείχνει χάσμα μεταξύ της βρετανικής πολιτικής σκηνής μεταξύ του κοσμοπολίτικου μέλλοντος και εκείνων που μένουν πίσω από την παγκοσμιοποίηση και βλέπουν με φόβο το ζήτημα της μετανάστευσης.
3) Νέος πρωθυπουργός από Οκτώβριο
Το Brexit έδειξε την έξοδο και στον Βρετανό πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος παραιτήθηκε το πρωί, λέγοντας πως θέλει να αντικατασταθεί τον Οκτώβριο. Πιθανοί αντικαταστάτες του ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζορτζ Οσμπορν, η Τερέζα Μέι και η Νίκι Μόργκαν.
4) Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υπάρχει σε λίγο
Το Σκωτζέζικο Εθνικό Κόμμα είχε πει πως ένα Brexit θα προκαλούσε ένα δεύτερο δημοψήφισμα Ανεξαρτησίας της Σκωτίας, με δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει αυτομάτως πως θα εγκαταλείψουν την ΕΕ. Την ίδια ώρα, η Βόρεια Ισλανδία δείχνει να απειλεί το «Ηνωμένο» της Βρετανίας, μιας και επέλεξε την παραμονή στην ΕΕ.
5) Το ψέμα του «Leave» για 350 εκατ. λίρες στο σύστημα Υγείας.
Λίγες μόνο ώρες μετά το Brexit, ο Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε σε δημοσιογράφους του ITV πως η δέσμευση για 350 εκατ. λίρες στο εθνικό σύστημα υγείας ήταν ψέμα. «Οχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του ”Out”».