Δεν είναι μόνο το Brexit που απειλεί τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και το Grexit, το Spexit, το Frexit. Αυτήν την άποψη παραθέτει, σε άρθρο γνώμης, το MarketWatch, εξετάζοντας το χειρότερο σενάριο για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου με τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Τα hedge funds θα έχουν προετοιμαστεί, οι επενδυτικές τράπεζες θα έχουν εφοδιαστεί καταλλήλως για μια μακρά νύχτα, οι επενδυτές θα είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να πωλήσουν ή να αγοράσουν στερλίνα. Και όλα αυτά, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα
του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο. Ωστόσο, συνεχίζει ο αρθρογράφος, δεν είναι μόνο ο κίνδυνος του Brexit, για τον οποίο πρέπει να ανησυχούν οι αγορές. “Στην πραγματικότητα, το πραγματικό δράμα θα έλθει μετά από ένα μακρύ και δύσκολο Σαββατοκύριακο, οδηγώντας σε μια ενδεχομένως άγρια ημέρα για τα ευρωπαϊκά assets, τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου”, επισημαίνει.
Γιατί; Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Ισπανοί ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στις κάλπες, σε μια ακόμη απόπειρα να καταλήξουν σε μια κυβέρνηση, την ώρα που η Ελλάδα θα καταβάλλει προσπάθειες για να βρει χρήματα, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ στη Γαλλία, εάν οι απεργίες συνεχιστούν, η χώρα θα μπορούσε να κινδυνεύσει να ξεμείνει από καύσιμα – προσεγγίζοντας την ολοκληρωτική κατάρρευση.
Brexit, Spexit, Grexit, Frexit: Θα μπορούσαν, όλα αυτά, να συγκρουστούν. Το αποτέλεσμα; Ένα “δυστύχημα” για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Το Brexit παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές – και δικαιολογημένα – παρατηρεί ο αρθρογράφος, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα σε κάποια από τις δύο πλευρές (στους υπέρμαχους του Brexit ή σε εκείνους που δεν θέλουν έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.). Μάλιστα, θα μπορούσε να χρειαστεί μέχρι και το Σαββατοκύριακο για να καταστεί σαφές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μαζί με αυτό και το μέλλον του David Cameron, ο οποίος πιθανότατα θα περιμένει μέχρι την Κυριακή, 26 Ιουνίου, για να ξέρει αν θα παραμείνει πρωθυπουργός ή όχι.
Την ίδια ώρα, η Ισπανία θα οδηγείται στις κάλπες. Την προηγούμενη χρονιά, οι εκλογές οδήγησαν σε αδιέξοδο, καθώς οι ψηφοφόροι μοιράστηκαν μεταξύ τεσσάρων κομμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μόνο σε ένα πράγμα: Ότι μισούν το ένα το άλλο. Αυτήν την φορά, το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά, με μια διαφορά: Το Podemos ενδέχεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο, κάτι που θα το καθιστούσε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα.
Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και στην Ισπανία, το Podemos απορρίπτει κάθε περικοπή δαπανών που επιχειρείται να επιβληθεί από την Ευρωζώνη και κάθε αξίωση για πλήρη αλλαγή της κατεύθυνσης της οικονομίας. Εάν έλθει κοντά στην εξουσία, οι αγορές θα “νιώσουν” εξαιρετικά νευρικές. Το Spexit θα είναι και πάλι στην ατζέντα, εκτιμά το άρθρο.
Στο σημείο αυτό, το δημοσίευμα κάνει μνεία και στην Ελλάδα ως “το πρόβλημα που δεν φεύγει ποτέ”. Τον Ιούλιο, η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει 2,3 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και δεδομένου πως την τελευταία εξαετία, η Ελλάδα δεν κατάφερε να περάσει κανένα καλοκαίρι δίχως κάποιου είδους κρίση, χρειάζεται μεγάλη αισιοδοξία για να “ποντάρει” κανείς σε ένα διαφορετικό σενάριο. “Εάν η χώρα δεν μπορεί να βρει τα χρήματα, τότε το Grexit θα επανέλθει για ακόμη μια φορά”.
Στη Γαλλία, τέλος, εάν οι απεργίες – που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μεταρρύθμιση στο εργασιακό – συνεχιστούν και η κυβέρνηση του προέδρου Francois Hollande “καταρρεύσει”- εν μέσω αυτής της αναταραχής και δεδομένης της οικονομικής υποτονικότητας και της υψηλής ανεργίας των τελευταίων ετών – η Marine Le Pen θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι εξαιρετικό πιθανό, αλλά όχι και απίθανο, με το Frexit να φαίνεται στον ορίζοντα.