Θα διασχίσει στη συνέχεια τον Ατλαντικό για να φτάσει στην Ευρώπη και κατόπιν θα επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους οι δύο Ελβετοί πιλότοι, ο Μπόρσμπεργκ και ο Μπερτράντ Πικάρ, στις 9 Μαρτίου 2015
Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 προσγειώθηκε σήμερα λίγο πριν τα ξημερώματα, τοπική ώρα, στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, ολοκληρώνοντας έτσι το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Το αεροπλάνο, που είχε απογειωθεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το αεροδρόμιο Λεχάι Βάλεϊ της Πενσιλβάνιας, προσγειώθηκε χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στις 03.59 τοπική ώρα, δηλαδή ένα λεπτό πριν από την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η προσγείωση. Νωρίτερα, είχε πετάξει πάνω από το Μανχάταν, το λιμάνι της Νέας Υόρκης και το Άγαλμα της Ελευθερίας.
“Είναι απίστευτο. Είναι ένα όνειρο”, δήλωσε ο Ελβετός πιλότος Αντρέ Μπόρσμπεργκ ενώ πετούσε πάνω από το φωτισμένο Άγαλμα της Ελευθερίας γύρω στις 2.20 το πρωί.
Κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε ένα πλοίο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης βιντεοσκόπησαν την πτήση του Solar Impulse 2 ενώ περνούσε πάνω από τη γέφυρα Βεραζάνο.
Η ολοκλήρωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ στο Άγαλμα της Ελευθερίας “συμβολίζει την ελευθερία του επιχειρείν, την ελευθερία της καινοτομίας” και “είναι μια πολύ δυνατή στιγμή για μένα”, είπε ο πιλότος ενώ προσέγγιζε τη Νέα Υόρκη.
Το Solar Impulse 2 θα διασχίσει στη συνέχεια τον Ατλαντικό για να φτάσει στην Ευρώπη και κατόπιν θα επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους οι δύο Ελβετοί πιλότοι, ο Μπόρσμπεργκ και ο Μπερτράντ Πικάρ, στις 9 Μαρτίου 2015.
Το ηλιακό αεροσκάφος πετά με την ενέργεια που του παρέχουν οι 17.000 φωτοβολταϊκές κυψέλες του και κινείται με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα. Οι δύο πιλότοι εναλάσσονταν από σταθμό σε σταθμό. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους μπορούν να κοιμηθούν μόνο για λίγα λεπτά καθώς όλα τα τεχνικά δεδομένα πρέπει να επαληθεύονται κάθε 20 λεπτά.
Η ομάδα που συνοδεύει το Solar Impulse 2 στον γύρο του κόσμου μεταφέρει μαζί της ένα φουσκωτό υπόστεγο το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε και να προστατεύσει το αεροσκάφος μετά την προσγείωσή του.