Για ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη μιλούν οι επιχειρηματικοί φορείς της Β.Ελλάδας: Μετά τη ζημιά από τον αποκλεισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, τώρα έκλεισε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Σήμα κινδύνου για ανεπανόρθωτη βλάβη στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας εκπέμπουν οι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση των εργαζομένων στο λιμάνι να συνεχίσουν τις 48ωρες κυλιόμενες απεργιακές τους κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα της διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του λιμανιού. Οι επιχειρηματίες μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν προλάβει να «συνέλθουν» από τις συνέπειες του δίμηνου αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, έρχονται τώρα οι κινητοποιήσεις στο λιμάνι που εκτιμούν ότι θα επιφέρουν ανυπολόγιστες ζημιές στη δραστηριότητά τους. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Ταυτόχρονα, οιπρόεδροι οκτώ επιχειρηματικών φορέων απευθύνουν έκκληση στη διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ να προχωρήσει άμεσα στις οφειλόμενες ενέργειες ώστε να λήξουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Σε κοινή επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της ΟΛΘ ΑΕ, Κωνσταντίνο Μέλλιο, σημειώνουν ότι ήδη από τις 23 Μαΐου, η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης είχε δεσμευτεί να ταχθεί στο πλευρό της διοίκησης «εφόσον αποφάσιζε να προχωρήσει στις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες για την κήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων ως παράνομων και καταχρηστικών».
Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Εμποροβιομηχανικό, Δημήτρης Μπακατσέλος, Επαγγελματικό, Μιχάλης Ζορπίδης και Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, καθώς και των συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης και Κυριάκος Λουφάκης. Επίσης, οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, και των συλλόγων Ναυτικών Πρακτόρων, Βασίλης Καμπάκης και Εκτελωνιστών, Γιώργος Κοσμίδης.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης σε δική του ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων: «Προτού καλά-καλά ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης που παρέμενε αποκλεισμένη στη Ειδομένη για περισσότερο από δύο μήνες ήρθαν οι κυλιόμενες 48ωρες απεργίες στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΘ και η αποχή από την εργασία τα Σαββατοκύριακα. Βέβαια, η τελευταία μορφή κινητοποίησης έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην τροφοδοσία τής αγοράς της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ο κίνδυνος απαξίωσης του ΟΛΘ είναι πλέον περισσότερο ορατός από ποτέ, ενώ ήδη περισσότερα από 14 πλοία περιμένουν να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν εμπορεύματα. Και μάλλον δεν θα περιμένουν για πολύ ακόμη, όπως ήδη έχουν πράξει κάποιες εκ των κορυφαίων ναυτιλιακών εταιριών στον κόσμο». Ετσι, ο ΣΕΘ ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών, αφού όπως τονίζει «η αγορά δεν αντέχει άλλες… αβαρίες. Ήδη από τις αρχές του έτους μετρά 10.000 λουκέτα επιχειρήσεων, ενώ η αιμορραγία εξαιτίας του αποκλεισμένου σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και των κινητοποιήσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι τεράστια οδηγώντας σε μη αναστρέψιμες συνθήκες για το επιχειρείν». Οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης μάλιστα τονίζουν ότι το 2008 λόγω παρατεταμένων κινητοποιήσεων στον ΟΛΘ ένα μεγάλο μέρος του τράνζιτ φορτίου κατευθύνθηκε στα λιμάνια του Δυρραχίου, του Μπουργκάς και της Βάρνας και ουδέποτε απέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.