Δείτε το πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού
Τι ακριβώς σηματοδοτεί το Brexit; Πρόκειτι για την αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μήπως η απόφαση των Βρετανών να βγουν από την ΕΕ αποτελεί την αρχή του τέλους του Ηνωμένου Βασιλείου που πλέον κινδυνεύει να καταστεί Διχασμένο Βασίλειο; Πώς άραγε θα εξελιχθούν τα πράγματα με δεδομένη και ήδη διακηρυγμένη την πρόθεση της κυβέρνησης της Σκοτίας να διεξάγει εκ νέου δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο; Τι θα συμβεί αν την στιγμή που η Βρετανία διαπραγματεύεται με τους 27 Ευρωπαίους τους όρους για την έξοδό της από την ΕΕ η Σκοτία ζητήσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ;
Τι ακριβώς σηματοδοτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία; Μήπως την αρχή του τέλους της ΕΕ;
Με το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την απόφαση για Brexit ασχολείται στο τεύχος που κυκλοφορεί το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που κυκλοφορεί με τίτλο: «Η Ευρώπη πέθανε. Ζήτω η Ευρώπη;» παραφράζοντας τη γνωστή ρήση «ο βασιλιάς πέθανε. Ζήτω ο βασιλιάς» και οπτικό μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται η 90χροη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ και ο96ρονος συζυγός της Φίλιππος.
Ούτως η άλλως η συζήτηση για το τι θα φέρει το Brexit μόλις ξεκίνησε. Ενώ οι Ευρωπαίοι αξιώνουν το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν, οι Βρετανοί θέλουν οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση των όρων σχετικά με το Brexit να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, αφού προηγουμένως θα έχει επιλεγεί ο αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του πρωθυπουργού.
Κι ενώ οι Γερμανοί του Spiegel ανησυχούν για το μέλλον της Ευρώπης, στη Γαλλία υπάρχει και η άποψη που εξέφρασε ο Ζαν Κατμέρ της «Liberation». Ο Γάλλος δημοσιογράφος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, γράφει σήμερα: Ευχαριστούμε τους Άγγλους για τη θυσία τους προκειμένου να πάει η Ευρώπη μπροστά. Υπάρχει άλλωστε η άποψη πολλών Ευρωπαίων ότι η Βρετανία ήταν πάντοτε το… βαρίδι που δεν επέτρεπε στην Ευρώπη να προχωρήσει στην ουσιαστική εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Αν μη τι άλλο, από τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος θα αποδειχθεί αν η Ευρώπη παραμένει το ασφαλές λιμάνι για τα 27 σημερινά μέλη της ΕΕ -πλην Βρετανίας- ή αν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει με κατάρρευση από την ενίσχυση των εθνικισμών, την ξενοφοβία και τη μετανάστευση.