Διαδοχικά γεγονότα έχουν προγραμματιστεί πριν το δημοψήφισμα περί Brexit της 23ης Ιουνίου, γεγονότα που έχουν έναν κοινό παρονομαστή: να κλείσουν – έστω και προς το παρόν – το θέμα Ελλάδα, μνημόνιο και διαπραγμάτευση.
Το απόγευμα της Πέμπτης, στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του ESM που θα λάβει χώρα πριν το Eurogroup και θα τελεί υπό την προεδρία του Dijsselbloem, αναμένεται να ληφθεί και η τελική απόφαση εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ. Τα χρήματα επιχειρείται
μάλιστα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, να φτάσουν στους ειδικούς λογαριασμούς ακόμη και πριν το τέλος της εβδομάδας (σ.σ. το 1,8 δισ. ευρώ θα έρθει κομματιαστά με ροή 500-800 εκατ ευρώ μηνιαίως, για να πληρωθούν οφειλές προς ιδιώτες).
Επόμενος σταθμός είναι η σύνοδος του ΔΣ της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη 22 Ιουνίου, μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα περί Brexit. Στην σύνοδο θα τεθεί ξανά επί τάπητος το θέμα της επαναφοράς του Waiver για τα ελληνικά ομόλογα με στόχο αυτή τη φορά – όπως όλα δείχνουν – να υπάρξει θετική απόφαση.
Και παράλληλα οι θεσμοί, τόσο σε επίπεδο κορυφής – με την κάθοδο του προέδρου της Επιτροπής Jean Claude Juncker στις 21 Ιουνίου – όσο και σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (στις 22-23 Ιουνίου), επιστρέφουν στην Ελλάδα, αποδίδοντας τα.. “εύσημα” στην κυβέρνηση (που επιχειρεί να “γυρίσει” την ατζέντα στο θέμα ανάπτυξη), αλλά και οργανώνοντας τα επόμενα βήματα….
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, καλείται πλέον να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει άμεσα νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων/νομοσχεδίων: το Μεσοπρόθεσμο έως το 2020, τις συμβάσεις για το Ελληνικό και άλλες ιδιωτικοποιήσεις και πολλές – πολλές μνημονιακές παρεμβάσεις που έχει συμφωνήσει να ξεκινήσει από… τώρα για την υποδόση του Σεπτεμβρίου και για το νέο πακέτο του Φθινοπώρου…
Επίσης θα πρέπει να διαπραγματευθεί τα “θολά” σημεία του μνημονίου και των δεσμεύσεων των δανειστών. Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας επανέλαβε χθες το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018 τη στιγμή που στα κείμενα που υπέγραψε η κυβέρνηση γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες αναφορά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2028…
Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέφερε επίσης προ ημερών το “αίτημα” για εξαίρεση επενδυτικών δαπανών από τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτι που δεν υπάρχει προς το παρόν στον… ορίζοντα ούτε ως πρόθεση.
Και – βέβαια – υπάρχουν τα μεγάλα μέτωπα του χρέους και της παραμονής του ΔΝΤ στο “άρμα” των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρώπης, τα οποία πλέον συνδέονται με την – πολύ πιο δύσκολη – 2η αξιολόγηση του φθινοπώρου…