Αυξημένοι φόροι και εισφορές στοχοποιούν τους μισθούς με αποτέλεσμα στο τέλος του μηνός, στις τσέπες των δικαιούχων να καταλήγει ένα “ίχνος” των απολαβών που δικαιούνται. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των 100 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε 100 ευρώ που θα πληρώνει ο εργοδότης από το 2016 στον εργαζόμενο του, στην τσέπη του θα καταλήγουν από 42,5 ευρώ ως 67 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του μισθού.
Τα υπόλοιπα από τα 33 ως και 57,5 θα μπαίνουν στο ταμείο του κράτους, είτε με την μορφή ασφαλιστικών εισφορών, είτε με την μορφή φόρων. Ήδη, ο φόρος και η εισφορά αλληλεγγύης άρχισαν να παρακρατούνται από τον μεικτό μισθό του εργαζομένου βάσει της νέα φορολογικής κλίμακας, ενώ προστίθεται από μισή ποσοστιαία μονάδα τόσο στις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου, όσο και σε αυτές του εργοδότη.
Με ποσοστό 40,9% η Ελλάδα θα είναι το 2016 η χώρα με τις υψηλότερες κρατήσεις στους μισθούς διεθνώς. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, αυτό άρχισε ήδη να ισχύει από πέρσι: Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και το 2015, η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη θέση, με συντελεστή κρατήσεων 41,6%. Συμπέρασμα: Η Ελλάδα λειτουργεί τιμωρητικά περισσότερο από κάθε άλλη χώρα του Οργανισμού.