Προδικαστικές προσφυγές κατέθεσαν οι επτά εταιρείες που έχουν περάσει την πρώτη φάσητης επιλογής, αλλά και τα σχήματα που τέθηκαν εκτός διαδικασίας – Ο πιο ογκώδης φάκελος, όμως, ήταν του MEGA
Και οι δέκα εταιρείες που κατέθεσαν φάκελλο υποψηφιότητας για την απόκτηση πανελλαδικής τηλεοπτικής άδειας, κατέθεσαν σήμερα -τελευταία ημέρα πριν την λήξη της σχετικής προθεσμίας- προδικαστικές προσφυγές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι προσφυγές (ενστάσεις) διαβιβάστηκαν στην Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων του Διαγωνισμού, η οποία στη συνέχεια θα εξετάσει τη βασιμότητά τους. Όπως επίσης ανακοίνωσε η Γ.Γ.Ε.Ε., η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, εντός χρονοδιαγράμματος, παρά τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση παραδέχθηκε ότι η τελική φάση του διαγωνισμού μπορεί να καθυστερήσει λίγες μέρες, αλλά θα ολοκληρωθεί οπωσδήποτε εντός του Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις κατέθεσαν οι επτά εταιρείες που έχουν περάσει την πρώτη φάση της επιλογής, επισημαίνοντας τα κενά των συνυποψηφίων τους, αλλά και τα τρία σχήματα που τέθηκαν εκτός διαδικασίας (MEGA, DIMERA, Ανεξάρτητος Πάροχος).
Ο πιο ογκώδης φάκελος, όμως, ήταν του MEGA, με τον οποίο αντικρούονται ένας προς ένα, όλοι οι λόγοι της απόρριψής του, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι ορισμένες παραλείψεις που αποδίδονται στον τηλεοπτικό σταθμό, εμφανίζονται και στους φακέλλους άλλων υποψηφίων, που κρίθηκαν ικανοί να συνεχίσουν.
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, οι ενστάσεις αυτές θα πρέπει να απαντηθούν μία προς μία από την αρμόδια επιτροπή, ή να απορριφθούν συνολικά μετά την παρέλευση δεκαημέρου (σιωπηρή απόρριψη) που είναι και το πιθανότερο να συμβεί.
Αυτό, όμως, σημαίνει ότι η ανακήρυξη των οριστικών υποψηφίων δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί πριν από τις 12 Αυγούστου, ενώ αυτήν την ημερομηνία ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η ηλεκτρονική δημοπρασία για την ανακήρυξη των τεσσάρων αναδόχων.
Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών
«Προεχόντως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη δημοπρασία χορήγησης 4 αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)» (η τιμή της κάθε άδειας έχει καθοριστεί στα 3 εκ. ευρώ).
Με κύριο άξονα το επιχείρημα αυτό η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου δημοσίευσε σήμερα σειρά αποφάσεων της με τις οποίες απέρριψε συλλήβδην ως αβάσιμους και ως αλυσιτελής όλους του νομικούς ισχυρισμούς των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών που προέβαλαν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.
Πρέπει να τονιστεί, ότι εν όψει της αναμενόμενης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ επί των κυρών προσφυγών (αιτήσεων ακυρώσεως) των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν ήδη συζητηθεί, στις σημερινές αποφάσεις γίνεται έντονη αναφορά στο καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών, όπως και στην νόμιμη ή μη λειτουργία τους, ενώ παράλληλα γίνεται επίκληση παλαιότερης απόφασης της Ολομέλειας (3578/2010) όπως και άλλων αποφάσεων του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, που αναφέρεούν ότι προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές (αρχή κράτους δικαίου και αρχή ισότητας) η επ΄ αόριστον ανοχή λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκαν και λειτουργούν παρανόμως».
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρεφόντουσαν κατά της υπ΄ αριθμ. 1/2016 προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας για τη διαγωνιστική διαδικασία δημοπρασίας των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια με τις υπ΄ αριθμ. 129 έως 131/2016 και 146 έως 148/2016 αποφάσεις της υπογραμμίζει ότι ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δεν προέκυψε βλάβη των τηλεοπτικών σταθμών που να δικαιολογoύν την αποδοχή των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, «επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος» («κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη διοίκηση») επιβάλλουν «την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας» και «προεχόντως για το λόγο αυτό» πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις των καναλιών.
Ακόμη, η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι «τυχόν αποδοχή των λόγων» που προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί περί αντισυνταγματικότητας της προκήρυξης, αυτό θα «οδηγούσε σε ματαίωση του διαγωνισμού» και έτσι «προεχόντως για το λόγο αυτό» είναι απορριπτέοι οι προβαλλόμενοι λόγοι, ως «προβαλλόμενοι άνευ εννόμου συμφέροντος».
Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Antena, Mega Channel, Alpha, Star, Epsilon και Σκάι