Νέα βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά και ευρωπαϊκά ομόλογα, με την ανάκαμψη της επενδυτικής ψυχολογίας να οδηγεί σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των γαλλικών, των ολλανδικών και των ιρλανδικών ομολόγων, ενώ ρεκόρ 12μήνου σημειώνουν οι αποδόσεις σε Ισπανία και Ιταλία.
Η απόδοση στα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται 8,077% έχοντας ανακάμψει άνω του 10% από την εκτόξευση που σημείωσε στις 24 Ιουνίου, την ημέρα του αποτελέσματος του Brexit, ξεπερνώντας το 9%. Το spread με τα γερμανικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται στις 808 μ.β.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται και στην απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου, η οποία υποχωρεί στο 7,87%, όταν στις 24 Ιουνίου είχε ξεπεράσει το 10% (πτώση άνω του 22%).
Το ισπανικό και το ιταλικό κόστος δανεισμού χτυπά τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών τουλάχιστον, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να σημειώνουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από το 2012.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας, με πτώση κατά σχεδόν 50 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, διαμορφώνεται στο 1,09%, ενώ η αντίστοιχη του ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,037%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2015.
Εντωμεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία έφθασαν σε νέα χαμηλά ρεκόρ, ενώ οι αποδόσεις στα 10ετή αμερικάνικα treasuries μειώθηκαν σε χαμηλό 10 ετών και το 1,38% και η απόδοση των 10ετών της Βρετανίας υποχωρούν στο νέο χαμηλό του 0,86%.
Χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τη χαλάρωση των κανόνων για τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, δίνοντας σήμερα νεά ανακούφιση στην αγοιρά ομολόγων.
“Το ενδεχόμενο μίας τέτοιας κίνησης από την ΕΚΤ ενθουσίασε στις αγορές ομολόγων”, σημειώνει στο Reuters ο Christian Lenk, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank. “Αυτό θα σήμαινε ότι οι εκδότες οι οποίοι έχουν μεγάλο ανεξόφλητο χρέος, όπως η Ιταλία, θα ωφεληθούν”.
Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο Draghi δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή την αγορά κυβερνητικού χρέους εκτός των μεριδίων συμμετοχών των χωρών της Ευρωζώνης στο κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας (κλείδα κατανομής).
“Υπάρχει ένας εξαιρετικά υψηλός πήχης για την αλλαγή της κλείδας κατανομής, έτσι νομίζω ότι η ΕΚΤ είναι πιο πιθανό να επιλέξει άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση”, εκτιμά ο Peter Chatwell, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Bank.